Eesti Päevalehele teadaolevalt vestles kapo läbiotsimise käigus esmaspäeval ka linnapea Tarmo Tammistega, kuid tema kabinetti läbi ei otsitud.

Eriasjade prokurör Antti Aitseni sõnul ei ole kellelegi antud kriminaalasja raames kahtlustust esitatud. “Arvestades kriminaalasja staadiumit on vara rääkida isikute ringist, kes võivad olla rikkunud korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiiranguid.”

Eelmisel nädalal avaldas Eesti Päevaleht artikli sellest, kuidas munitsipaalettevõte AS Narva Elamuvaldus müüs 2006. aasta kevadel sisuliselt ilma konkursita ja oluliselt alla turuhinna maha 700 ruutmeetrit kontoripinda, mille ostjaks osutus aselinnapea Sofia Homjakova abikaasa õele kuuluv firma SV Eurokvaliteet.

Küsimust, kas kriminaalasi ja läbiotsimised on seotud ka teise uurimisega, mille käigus võeti eelmisel nädalal vahi alla Sofia Homjakova otsene alluv Arkadi Nikolajev, prokurör kommenteerida ei soovinud. Kriminaalmenetlust juhib Viru ringkonnaprokuratuur, menetleb kapo.

Sofia Homjakova viibib toimetusele teadaolevalt välismaal puhkusel ja temalt kommentaare saada ei õnnestunud. Samuti ei soovi küsimust kommenteerida Narva linnavalitsus.

Eelmisel teisipäeval võeti pärast kabineti läbiotsimist 48 tunniks vahi alla Narva linnavara- ja majandusameti juht Arkadi Nikolajev, kelle Ida prefektuuri majanduskuritegude talitus tunnistas kahtlusaluseks pistise nõudmises ja riigihangete reeglite rikkumises. Prokuratuur ei leidnud vajaliku olevat taotleda tema pikemat vahi all hoidmist ja mees sai järgmisel õhtul vabadusse.

Eesti Päevalehe allikad on väitnud, et Nikolajevile sai saatuslikuks eelkõige tema ülbus raha välja pressimisel ning inimestel sai mõõt täis. Vaiksemalt tegutsedes poleks ta ehk huvi alla sattunud ning oleks oma tegevust rahulikult jätkanud.

Ärimehed: Ida-Virumaal maksab iga liigutus

Mitmed äriringkondadega seotud inimesed on Eesti Päevalehele viidanud, et Ida-Virumaal ja eelkõige Narvas maksab iga liigutus. Putka avamisel võib piisata mõnest tuhandest, suuremad tehingud nõuavad ka suuremaid “investeeringuid”. Loomulikult peetakse silmas maksmist linnaametnikele või nendega seotud isikutele.

Ühe ärimehe väitel toimuvad suuremate summade üleandmised riskide hajutamise eesmärgil teisel pool Narva jõge.

Pressi huvi on pälvinud ka kummalised tehingud Narva turuga, mille territoorium müüdi segasel kombel ilma avaliku konkursita maha keskerakondlasest volikogu liikme Fjodor Ovsjannikovi firmale BMF Baltic.

Viimase poolaasta jooksul Ida-Virumaal toimunu näitab, et aastatepikkune töö korruptsiooni valdkonnas ning kohalike omavalitsuste kõrgemate ametnike korruptsioonijuhtumite uurimise tagasiandmine kapo kompetentsi hakkab andma esimesi tulemusi.

Eelmise aasta oktoobri lõpus võttis kapo 100 000 krooni suuruse pistise andmise matkimisel vahele Kiviõli linnapea Voldemar Trummi.

Jaanuaris mõistis Viru maakohus Trummi süüdi pistisevõtmises ja karistas teda tingimisi vangistusega.