Analüüsi raames tegi sotsiaalministeerium muuhulgas ka ettepaneku kaaluda karistusseadustiku § 145 (suguühendus lapseealisega) ja § 146 (sugulise kire rahuldamine lapseealisega) muutmist selliselt, et nendes käsitletav lapseealise vanus tõstetaks 14. eluaastalt 16. eluaastani, teatas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.

Mõlemad nimetatud paragrahvid käsitlevad täisealise poolt lapseealise suhtes toime pandud akte. Seega vanusepiiri tõstmise korral muutuksid vastavad paragrahvid selliselt, et karistatavaks saavad täisealise poolt noorema kui 16-aastasega suguühendusse astumine ja noorema kui 16-aastasega sugulise kire rahuldamine. Täisealisena käsitletakse Eesti Vabariigis isikuid alates 18. eluaastast.

Ettepaneku kaaluda vanusepiiri tõstmist esitas sotsiaalministeerium lähtuvalt soovist kaitsta lapsi senisest paremini seksuaalkuritegude eest. Alaealiste omavahelise seksuaalsuhte alustamise eapiiri ei määratleta, see on eelkõige seksuaalkasvatuse, laste teadlikkuse tõstmise ning füüsilise ja sotsiaalse küpsuse küsimus.