Internetis leiduvatest infomaterjalidest võib lugeda, et MGP-kapsel on kõikidele kütuseliikidele sobiv mootori orgaaniline töötlusvahend, mis üheaegselt vähendab kütusekulu, lisab mootorile võimsust ja kahandab kahjulikke heitgaasikoguseid, kirjutab Pärnu Postimees.

USA kompanii Fuel Freedom International (FFI) mitteametlik esindaja Eestis Martin Mander kinnitas, et jutt kütuse kokkuhoiu kohta vastab tõele: “Toodet on testitud Inglismaal ja Ukraina kaitseministeeriumis ning tegelikult on kütusevõit isegi suurem kui 14 protsenti, ulatudes isegi 25 protsendini.”

“Praegu juba räägitakse, et ah, ei tea, mida see kapsel ikka teeb, ja see muudab inimesed skeptiliseks,” seletas Mander. “Sellepärast ei ole Eestis ametlikku esindustki, et omanikud ei taha ebaprofessionaalset suhtumist. Esialgu saab kapsleid tellida Internetist FFI kodulehelt. Pood tuleb Eestisse võib-olla aasta pärast ja siis suure käraga.”

Eesti keskkonnauuringute keskuse kütusekvaliteedi osakonna juhataja Priit Alumaa oli kapslite suhtes skeptiline. “Eestis ei ole neid testitud, kuid dokumentatsiooni põhjal kaldun arvama, et olulist kütuse kokkuhoidu MPG-kapslid vaevalt annavad,” ütles Alumaa.

Alumaa seletuse kohaselt on tänapäeva autode mootorid valmistatud standardite järgi, mis tagavad, et auto normaalseks tööks piisab tavalisest tanklates müüdavast kütusest. Kütusekvaliteedi osakonna juhataja lisas siiski, et MPG-kapslite kasutamine ei tee autole ilmselt midagi halba.

“Tõenäoliselt see suurendab oktaanarvu ja vähendab mingil määral mootori kulumist, aga vaadates kapslite hinda, võib saadav kasu jääda kulutusest väiksemaks,” rääkis Alumaa.

Tarbijakaitseameti avalike suhete peaspetsialisti Evelin Koppeli teatel ei vasta tõele väide, et MPG-kapslite näol on tegu orgaanilise tootega, mille koostist ei pea avalikustama.

“Tuvastasime kontrolli käigus, et toode kuulub kemikaalide hulka,” ütles Koppel. “Seega peab toote pakendil olema lahti kirjutatud selle koostis. Kontrolli käigus selgus, et paraku ei ole ettevõtja pakendil toote koostisosi avalikustanud. Seoses sellega võtame nimetatud juhtumi menetlusse.”

Tarbijakaitseameti väide tuli Manderile üllatusena, hiljem vesteldes pakkus mees, et tõenäoliselt ei ole MPG-kapslid tõesti sajaprotsendiliselt orgaanilised. Sellele vaatamata oli Mander kindlel, et tegu on loodussõbraliku tootega. Millest kapsel koosneb, ei osanud öelda isegi FFI mitteametlik esindaja Eestis.