Siiani suurima tsiviilkaitse õppuse „Pöördepunkt 2“ stsenaariumi kohaselt tulistati eile juudiriigi pihta Süüriast, Liibanonist ja Gaza sektorist välja sadu rakette, kirjutab ajaleht The Jerusalem Post. Stsenaarium valmis Iisraeli eriolukordade agentuuri ja kaitseministeeriumi koostöö tulemusena.

Mitukümmend tsivilisti on juba „surnud“ ja Iisrael otsustas minna Süüria ning relvarühmituste Hamasi ja Hizbollah’ vastu „sõtta“.

Konflikti alustas Liibanoni territooriumil paiknev Iisraelile vaenulik liikumine Hizbollah’ kes tulistas juudiriigi põhjaosa rakettidega. Täna võib Iisraeli vastu sõtta astuda ka Iraan. Stsenaariumi kohaselt kasutatakse Iisraeli vastu ka keemilist ja bioloogilist relva.

Õppusest osa võtvad juudid peavad leidma kodule kõige lähema pommivarjendi ning sinna varjuma. Päästeamet harjutab inimeste päästmist tulipunktidest ja haiglad valmistuvad tuhandete haavatute vastu võtmiseks.

Varem on ajakirjanduses räägitud Iisraeli ja Süüria vaheliste pingete kasvust enne õppusi, mida võiks tõlgendada kui valmistumist vaenulikuks tegevuseks. Kuid peaminister Olmert märkis CNN-i vahendusel, et need on kõigest tavalised õppused. Tema sõnul ei soovi Iisrael oma põhjapiiril oleva olukorra teravnemist.

„Vastupidi, me oleme korduvalt öelnud, et oleme huvitatud rahukõnelustest Süüriaga,“ rõhutas Iisraeli peaminister.