Afääri võtmeisikuks on 47-aastane sakslane Frank Werner Heinzinger — enesekindla, šiki ja lahke olekuga mees, kes tõi 2001. aastal Eestis maale uudse investeerimisskeemi, millega liitujatele tõotas pankurihärra väga kiiret rikastumist, teatab ETV saade “Pealtnägija”.

Unistuse nimel tuli inimestel üksnes natukene oma raha investeerida. Näiteks 500-dollarilise panuse eest pensionifondi lubas mees seitsme aasta pärast 50-dollarilist igakuist intressimakset ja seda kuni elupäevade lõpuni. Heinzinger meelitas sinisilmseid investoreid juttudega Küprose kinnisvarast ja suurtest teemandikaevandusest Aafrikas Guineas.

Sõna õnnelikuks tegevast sakslasest liikus rahva seas kiiresti ja sajad inimesed tormasid oma rahaga kohale, et sakslase imeintressidega investeerimisprogrammi lülituda. Raha toodi lausa mitmekümnete tuhandete dollarite kaupa.

Seda kõike hoolimata asjaolust, et 1990. aastal olid kõikvõimalikud investeerimispüramiidid kokku varisenud ning selgelt pettusehõngulisteks osutunud.

Heinzingeri esimeste investeerimisfanatismi loengute ajal hoiatasid politseinikud ja finantsametnikud, et uskumatute intressidega eputamise taga peitub suure tõenäosusega pettus. Ja inimesi ei hoiatatud mitte tagasihoidlikes pressiteadetes, vaid ajalehtede esikülgedel.

Aastal 2007 on imemees Heinzinger aga teadmata kadunud. Sakslase müstilisest lubadustest on alles üksnes tühise väärtusega dokumendid. Kuni 2000 inimest, kes pimesi sakslasele järgnesid, on rahast ilma.