Esmakordselt pärast 17 aastat näidatakse 9. mail peetaval Teise maailmasõja võiduparaadil tanke ja muud sõjatehnikat. Venemaa õhujõudude ülemjuhataja abi polkovnik Aleksander Drobõševski ütles, et Punase väljaku paraadist võtab osa ka 30 lahinglennukit ja –kopterit, vahendab Interfax.

Drobõševski sõnul lendab üle Punase väljaku kuulus strateegiline pommitaja Tu-160, maailma suurim transpordilennuk An-124 Ruslan, erinevad ründe- ja hävituslennukid Suhhoi ja Mig.

Polkovnik Drobõševski ütles, et piloodid on taolisi demonstratsioonlende juba harjutanud kui augustis 2007 toimus Moskva lähedasel Monino lennuväljal Vene õhuvägede 95. aastapäevale pühendatud esinemine. Kuni paraadini tegelevad lendurid oma igapäevaste ülesannetega.

Pilootide seas „Valgeks luigeks” kutsutav strateegiline reaktiivpommitaja Tu-160 (NATO nimi Blackjack) tekitab oma tehniliste näitajatega lääneriikides õudu. 1987. aastal relvastusse võetud hiiglane võib pardale võtta neli tonni pomme ja lennata tankimata 12 000 kilomeetrit. Lisaks tavapommidele on tal 12 tiibraketti laevade ja kaugsihtmärkide hävitamiseks ning 24 lähimaa raketti, nende seas ka taktikalisi tuumarakette. Venelastel on relvastuses 16 sellist lennukit.

Vene president Vladimir Putin andis augustis 2007 korralduse viia regulaarselt läbi strateegiliste pommitajate Tu-95 ja Tu-160 kauglende väljaspool Venemaa piire, taastades niimoodi Nõukogude Liidu aegse traditsiooni. Seoses sellega on NATO riikide õhuvägi mitu korda viidud häire seisundisse ning saadetud pommitajaid saatma.

Esimesel, üle pika aja sõjatehnikaga paraadil osalevad lisaks tankidele ka mobiilsed ballistiliste rakettide kompleksid Topol-M. Paraadist võtab osa 6000 uues mundris sõjaväelast.