“Iklast sõitu alustanud mehed tulid mööda Eesti-Läti piirisihti n-ö Schengeni sõitu tegema, kuid unustasid vist ära, et soos ja riigipiiril ATV-dega ei sõideta,” rääkis eile riikliku loodukaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regiooni direktor Enn Vilbaste, kui aitas parasjagu kaht mülkasse kinni jäänud ATV-d rabast välja lohistada, kirjutab Eesti Päevaleht.

“See on täiesti erakordne ja ennekuulmatu juhtum, sest soo on ATV-de taga täiesti segamini pekstud. Üle mõistuse, et maastikusõidukitega sõidetakse lausa sihtkaitsevööndis. Midagi sellist pole veel kuskil juhtunud.”

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõuniku Leili Tuule sõnul on inspektsioon sündmuskoha üle vaadanud ning asjaosalistelt isikuandmed võtnud. “Kuna ATV-dega oli eeskirju rikkudes looduskaitseala sihtkaitsevööndisse sõidetud, on juhtunu uurimiseks alustatud väärteomenetlust,” sõnas Tuul. “Seaduse kohaselt võib iga rikkujat oodata kõige rohkem kuni 18 000-kroonine rahatrahv. Lisaks sellele tuleb neil hüvitada ka keskkonnale tekitatud kahju, mida hakatakse hindama koostöös loodukaitsekeskuse töötajatega.”

Vilbaste sõnul on äsjane looduskaitsjaid rabanud juhtum järjekordne jõhker näide, mida tuleb järjest sagedamini ette ATV-de üha populaarsemaks muutumise tõttu kõikjal üle Eesti. “Alles see oli, kui ATV-d mööda Luitemaa looduskaitseala kihutasid,” märkis Vilbaste, kellele jääb arusaamatuks, miks küll roolikeerajad ei mõista, et ATV-dega ei tohi igal pool sõita.

Vilbaste osutas, et Viljandimaalt pärit meeste segi pööratud raba osa võib endisel kujul taastuda alles paarikümne aasta pärast. “Sama kaua võtab näiteks aega ka ATV-dega rikutud liivaluidete olukorra taastumine,” tähendas ta. “Tavaliselt aga inimesed ei mõtle selliste asjade peale.”

Kus tohib ATV-ga sõita?

•• Looduskaitseseadus keelab maastikusõidukiga sõita sihtkaitse- ja piiranguvööndis. Kaitsealal on lubatud maastikusõidukiga sõitmine kaitseala valitseja nõus-olekul. Kohalikul omavalitsusel on oma valla või linna territooriumil õigus ATV-dega liiklemisele kehtestada eripiiranguid.

Sõidukohad

•• Riigimetsa majandamise keskuse Aru, Mustjõe, Padise maastikusõiduradadel, Saku-Männiku tankodroomil; Pühajõe, Jõhvi krossiradadel, Pikametsa karjääris; Linnamäe krossirajal; Kihli, Aravete, Järva-Jaani krossiradadel; Kiltsi lennuväljal; endises Taelamäe kruusakarjääris; Aovere ATV-de krossirajal.