Ligi veerandsada aastat tagasi alanud kriminaalsaaga käigus tembeldati ta maailma üheks jõhkraimaks sarimõrvariks, vahendab ETV saate “Pealtnägija” kodulehekülg.

Rootsi ajaloo ühe tavatuima kohtuotsusega prostituudi tapmises õigeks, ent naise laiba tükeldamises süüdi mõistetud väliseestlane käivitas nüüd, 19 aastat hiljem kohtusaaga Rootsi riigi vastu ja nõuab ligi 33 miljonit Eesti krooni suurust valuraha.

Stockholmi lahkajana tuntud Härm nõustus Sollentuna linnakohtus tuurid sisse võtnud protsessil “Pealtnägija” kaamera ette tulema ainult tingimusel, et ta nägu näidatakse võimalikult vähe. “Mind on nii palju jälitatud ja mulle tapmisähvardusi tehtud, et seaksin ennast suurde ohtu, kui ma end praeguses olukorras avalikult eksponeeriksin,” põhjendab Härm.

Rootsi kriminaalajaloos oma unikaalsuse poolest kunagise peaministri Olaf Palme mõrvalooga võrreldud Härmi skandaalne kaasus startis 19. juulil 1984 kui Stockholmi äärelinnast leiti toona 28-aastase narkomaan ja lõbutüdruku Catrine da Costa tükeldatud laip. Sama suve jooksul leiti veel kaks tapetud prostituuti ja viis nende jäi teadmata kadunuks.

Kuus kuud hiljem vahistati vaid mõne kilomeetri kaugusel esimeste laibatükkide leidmispaigast, Karolinska Instituudi kohtumeditsiini osakonnas tollal 30-aastane Teet Härm. Noor tõusuteel kohtuarst polnud mitte ainult sisuliselt politseinike kolleeg, vaid osales ka da Costa surmajärgsel ekspertiisil. Lahvatas kahtlus, et tegelikult analüüsis ta omaenda võigast kätetööd.

Neli aastat loksutati Teet Härmi ja tema verepulmade väidetavat kaasosalist, arst Thomas Allgeni läbi kümnete politsei ristküsitluste ja kohtuprotsesside, kuni 1988. aasta lõpus langetati Rootsi ajaloo üks kummalisemaid otsuseid. Õigusemõistmine leidis, et on küll tõendatud, et kaks arsti tükeldasid ühe prostituudi laiba, aga kes naise tappis, ei ole võimalik tuvastada. Seetõttu kõndis Teet Härm küll kohtusaalist välja vaba mehena, kuid oli häbimärgistatud elu lõpuni.

Tänaseks on välis-eesti kohtuarstil kindel koht maailma kurikuulsamate sarimõrtsukate hulgas. Tema nimi figureerib fänni-lehekülgedel internetis koos teiste morbiidsete “staaridega”. Härmi lugu on andnud ainet lugematuteks uudisteks, raamatuteks ja isegi filmideks. Teet Härmi Eesti päritolu jäi meedias aga praktiliselt kahe silma vahele.