Täna õhtune ETV saade “Pealtnägija” rullib lahti jumalasulaste piinliku finantsskandaali, mille kiiva saladusloori all hoidmine on ajanud lõhki Krišna Teadvuse Eesti Koguduse, vahendab
koduleht.

Skandaali võtmeisik on juba 13-aastaselt krišnaiididega liitunud, aastaid nende taimetoidu-restoranis ettekandjana töötanud ja 2000. aastal koguduse juhatuse esimeheks ülendatud Janek Rozalka.

Just Rozalka õlule jäi arvepidamine igast maailma nurgast saabunud annetuste üle, mille eest pidid linnapildist oranžides rüüdes tuttavad krišnaiidid remontima ja erastama endale Tallinnas Luise tänaval templi. Et juriidilised konksud erastada ei lubanud, otsustas kogudus selle asemel 2002. aastal soetada kahetoalise korteri aadressil Endla 6.

Nagu näitavad tagantjärgi päevavalgele tulnud paberid, maksis Rozalka korteri eest 500 000 krooni küll koguduse arvelt, ent kirjutas krišnanunnadele koduks ja väliskülalistele peatuspaigaks mõeldud kinnisvara enda nimele.

Kui kogudus pärast Rozalka ootamatut haihtumist 2004. aastal oma rahakoti lahti lõi, selgus piinlik üllatus Rozalka oli arvelt võtnud aastatega ligi 300 000 krooni, millel puudus kate. Ent sellest veel külmema dušina tuli fakt, et Endla tänava korterisse krišnaiite enam ei lastud. Endise esimehe isa Richard Rozalka tõstis koguduse päeva pealt ukse taha ning müüs 2005. aastal korteri poja volitusel edasi. Uus omanik kinnitas “Pealtnägijale”, et maksis Rozalkale poolteist miljonit krooni. Kogudus ei saanud sellest sentigi.

Telefoninumbri järgi otsustades Ameerikas, Lääne-Virginia ühes kommuunis viibiv Janek Rozalka väitis intervjuus Pealtnägijale, et ei ole milleski süüdi. Tema koguduse arvelt võetud sajad tuhanded katteta kroonid läksid kõik pühakoja remondi peale ja korteri müügist teenitud poolteisest miljonist ei läinud tema tasku midagi.

Kui Rozalka mineviku hindamisel langesid Tallinna krišnaiitide seisukohad üldjoontes kokku, siis nende kohtukulli ette viimise osas puhkes konflikt. Ehkki kogudus oli haledalt tõmmata saanud, otsustati asjale ametlikku käiku mitte anda.

Koguduse siseoponentide meelest aga mitte ei osata, vaid ei taheta asja ajada, sest kardetakse, et ilmsiks võivad tulla ka teiste koguduse juhtide patud. Pärast Pealtnägija huvi hakkas koguduse juhatus siiski liigutama ja kavatseb tellida audiitorilt raamaatupidamise revisjoni.