Tallinna linnavalitsus kehtestas Viru väljak 4 kinnistule ehituskeelu ning on teinud linnavolikogule ettepaneku Viru väljaku detailplaneering Viru hotelli juurdeehituse osas kehtetuks tunnistada, teatab Tallinna pressiteenistus.

“Selle objektiivse hinnangu põhjal saame leida mõlemaid osapooli rahuldava lahenduse,” ütles Aas.

Kuni 17-korruselise juurdeehituse detailplaneeringu kehtetuks tunnistamist on toetanud erinevad ametiasutused (sh Tallinna Kesklinna Valitsus, Rahvusvaheline Mälestiste ja Kultuuriväärtuslike Paikade Nõukogu ICOMOS, Muinsuskaitseamet, Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Tallinna Keskkonnaamet jt).

Samuti on paljud üldsuse esindajad pidanud kavandatud juurdeehitust Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndisse, Viru hotelli hoone ja riikliku looduskaitse alla võetud Tammsaare pargi vahele sobimatuks ja avalikke huve riivavaks.

Linnavalitus põhjendab detailplaneeringu osalise kehtetuks tunnistamise vajadust sellega, et see on vastuolus avalike huvidega ega taga võimalikult paljude ühiskonnaliikmete huve ja vajadusi arvestavaid tingimusi ning avalik huvi detailplaneeringu osaliseks kehtetuks tunnistamiseks kaalub üles kinnistu omanike usalduse detailplaneeringu senisel kujul kehtima jäämise suhtes.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul annab Viru hotellile juurdeehituse rajamisele antud keskkonnamõju hinnang selge sõnumi, et selle ehitamine kahjustaks igal juhul kaitsealust Tammsaare parki ning seega ei saa selle ehitamist lubada.

Aruande kohaselt muutub juurdeehituse rajamisel osa Tammsaare pargist sisuliselt hotelli teenindusmaaks, seega degenereerub puittaimede ja alustaimestikuga park suureneva koormuse mõjul jalakäigualaks. Kultuuriliselt seisukohast omab juurdeehitus negatiivset mõju vaadetele ning asustuse ja linnamaastiku ajaloolisele struktuurile.