Mind huvitaks väga see summa, mille eest riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused alkoholi ostavad. Eelarves on see ilmselt peenelt peidetud kuskile esinduskulude reale. Ei oleks aga mingi probleem just see kulu eraldi välja arvestada. Räägime ju kogu aeg sellest, et riigi eelarve peab olema läbipaistev.

Kuna eestlase halva tervise ja varaste surmade üheks põhjustajaks on joomine, siis oleks huvitav teada, kui palju me riigieelarvest sellist kahepalgelist käitumist toetame. Sinna tuleks juurde arvestada ka need summad, mida ministeeriumid kulutavad oma ministeeriumiga seotud alkoholi müükilaskmiseks ja reklaamimiseks.

Eeskuju on ju nakkav. Kui ikka kõikide klantsajakirja piltidelt näeb joovaid prominente, siis jääb tavainimesele arusaamatuks, miks ei või tema õhtul poest paari õlut osta. Joomine paistab klantspiltidel nii šikk ja peen. Kas tõesti ainult eliit võib juua? Tavainimene peab oma väikesest rahakotist õlle ise ostma — ja selleks veel enne kaheksat poodi jõudma. Minister aga võib rahumeeles riigi raha eest peo korraldada.

Ja siis, kui aasta hakkab läbi saama ning riigieelarve kuludest ja tuludest jälle rääkima hakatakse, oleks kohe võtta see summa, mille riik otseselt alkoholi peale kulutas. Huvitav, kas see summa võiks ületada neid, mida rahvas aastalõpus annetab selleks, et lastehaiglale mingit hädavajalikku masinat osta? Äkki oleks selle raha eest võimalik hoopis võõrutusravikeskus ehitada — selline, kus vastuvõttudel endale alkoholi sisse kallavad poliitikud ja ärimehed alkoholismi ravida saaks.