Peaminister Andrus Ansip ei soovinud tänasel valitsuse pressikonverentsil kommenteerida Tallinna ülikooli poliitikateooria professor Rein Ruutsoo arvamusartiklit Eesti Päevalehes, kus ta hoiatab, et Venemaa Erna-kriitika läheb natsiallergilisele läänele hästi peale, sest tegelikult olid nad osa hitlerliku Saksamaa relvajõududest ja olid andnud tõotuse ettesirutatud käega.

“Ma ei ole seda lugenud, küll ma olen lugenud teisi artikleid ka Erna retke kohta, näiteks tänasest Postimehes on väga hea artikkel Mart Laarilt,” sõnas Ansip.

“Püstitaks küsimuse kaunis retooriliselt: kas sellepärast, et kaks suurt riiki olid teinud omavahel salasobingu, oleks pidanud üks väike rahvas end maha tapma laskma, et hiljem mitte kohtu all olla,” küsis Tõnis Lukas.

“Ma arvan, et punaste hävituspataljonide tegevus oli niivõrd jõhker, et need, kes sekkusid — me peame neile monumente panema,” lausus Lukas.

Mart Laar kirjutab tänase Postimehe arvamusküljel, et jutud nõukogude aktiviste mõrvanud ernalastest ning nende selgadele lõigatud E-tähest pärinevad Stalini aegadest, leides uut kasutamist 1980. aastate lõpul avaldatud propagandamaterjalides. Tegelikkusega pole neil mingit pistmist.

“Uus sõjakäik Erna vastu näitab, et Venemaa pole jätkuvalt valmis andma hinnangut kommunismi kuritegudele, sealhulgas tunnistama punaväe poolt Eestis toime pandud inimsusvastaseid kuritegusid,” kirjutab Laar.

Kas me ikka saame rahvusvahelisel areenil veenvalt esitada Ernaga seonduvat nii, et see poleks osa Saksamaa vallutus- või õigemini hävitussõjast,” küsib Ruutsoo Eesti Päevalehe arvamusveerul. “Ma ei kadesta meie kaitseministrit, kui ta jutule Soome mundreist pannakse kõrvale kaustad raportitega Abwehrile, vannet andvate ernalaste pildid.”

Jah, Erna võitlejad saabusid Soomest ja kandsid Soome mundreid, kuid 1941. aasta Soome oli Saksamaa relvavend ja Erna toetamine oli nende panus Saksamaa sõjakäiku itta, nendib autor.