Pöördumine ilmus möödunud aasta 22. veebruaril Eesti Päevalehes ja ajalehes Helsingin Sanomat. 22 poliitika- ja kultuuritegelast Soomest, Eestist, Ungarist, Ameerika Ühendriikidest, Suurbritanniast ja Rootsist pöördus Vene Föderatsiooni võimude ja maailma avalikkuse poole üleskutsega lõpetada mari rahva poliitiliste ja kultuuriliste õiguste ahistamine Mari Eli Vabariigis Venemaal, on kirjas Delfile saadetud teates.

Pöördumise autorid mõistsid hukka ründed Mari demokraatliku opositsiooni esindajate vastu ning nõudsid Venemaa keskvalitsuselt resoluutsust nende isikute väljaselgitamist, kes tungisid jõhkralt kallale väljapaistvale mari kultuuritegelasele, Maarjamaa Risti kavalerile Vladimir Kozlovile.

Pöördumise autorid kutsuvad inimõiguste organisatsioone kogu maailmas toetama seda nõudmist.

Pöördumine oli reageering Moskva mari kaasmaalaskonna läkitusele 7. veebruarist. Mari kaasmaalaskond palus oma läkituses rahvusvahelist üldsust ja eeskätt soome-ugri rahvaid Eestis, Soomes ja Ungaris võtta sõna mari rahva õiguste kaitseks Marimaal.

Ajakirja Keel ja Kirjandus peatoimetaja Mart Meri avas internetis igaühele võimaluse ühineda pöördumisega aadressil http://www.ugri.info/mari/.

Pöördumisele on alla kirjutanud üle 11 000 inimese üle maailma. Suurem osa allkirjadest pärineb ootuspäraselt Soomest ja Eestist. Esindatud on kõik Euroopa riigid, USA, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa. Allakirjutanuid on kõigilt mandreilt, välja arvatud Antarktika. Suurim osa allakirjutanutest on õpilased, üliõpilased või õppejõud, kuid on ka kirjanduse ja kunstiga tegelevaid inimesi, ühiskondlikke aktiviste ja poliitikuid.

Pöördumisega on ühinenud ka mitmed rahvuslikud ja rahvusvahelised organisatsioonid, nagu ECOTERRA, Esindamata Rahvaste Organisatsioon, Helsingi ülikooli üliõpilaskond ja Eesti Juudi Kogukond. Maride olukorra kohta on seejärel avaldanud oma seisukohti Euroopa Parlament, Euroopa Rahvuste Föderaalliit ja teised organisatsioonid.

Olukord Marimaal pole aasta jooksul paranenud. Vladimir Kozlovi ründajad on siiani leidmata. Möödunud aasta augustis toimus Marimaal uus kallaletung Soome-Ugri Rahvaste Noorteassotsiatsiooni esimehe Vassili Petrovi vastu.

Marimaalt on tulnud teateid rahvusliikumise aktivistide vallandamisähvardustest.