“Analüüsi vajab samasooliste kooselu levik ühiskonnas ja nende osapoolte valmisolek oma partnerlussuhteid legaliseerida, mille tulemusena tuleb vastu võtta õiguspoliitiline otsus samasooliste abielu seadustamise vajaduse kohta meie õigussüsteemis,” teatavad sotsiaalminister Jaak Aab ja kantsler Maarja Mändmaa justiitsministeeriumile, kirjutab Eesti Päevaleht.

Soengu- ja grimmikunstniku Aimar Rolfi sõnul on säärane arutelu ühiskonnas äärmiselt oluline. “Kellegi jaoks pole saladus, et on inimesi, kes elavad koos omasoolisega. Samamoodi elati juba Rooma impeeriumi päevil,” ütleb ta. “Usun siiralt, et me liigume step-by-step edasi ja üha enam inimesi saab aru, et kõik pole ühesugused.”

Samas kannab justiitsminister Rein Langi juhtimisel valminud perekonnaseaduse praegune versioon konservatiivset pitserit, kuulutades juba esimeses paragrahvis, et “abielu sõlmitakse mehe ja naise vahel“.

Selle aasta suvel seadustas homoabielud katoliiklik Hispaania. Äsja jõustus Suurbritannias seadus, mis lubab samasoolistel ametlikku liitu astuda. Hoopis teist teeb astub Läti, kus seim kinnitas põhiseaduseparanduse, mis keelab homodel omavahel abielluda.