Möödunud nädalal otsustas Loksa volikogu teha Loksa 1. keskkoolist Robert Adamsoni Loksa gümnaasium. Kümmekonna aasta eest surnud Adamson oli Loksa kooli kauaaegne direktor, kirjutab SL Õhtuleht.

Abiturient Siim Tamme sõnul suruti nimi koolile peale väga jõhkralt.

“Kaks päeva enne otsustamist nägi üks opositsioonipoliitik volikogu paberitest, et hakatakse muutma kooli põhimäärust ja ka kooli nime. Ametlikult koolile sellest ei teatatud, ei teadnud kooli direktor ega juhtkond sellest plaanist,” märgib Tamm.

Samal päeval hakkasid õpilased 12. klassi eestvedamisel otsuse vastu allkirju koguma ning 7.-12. klassi 146 õpilasest andsid 134 vastuallkirja. “Viisime selle õigeks ajaks revisjonikomisjoni. See vaadati seal läbi,” ütleb Tamm.

Ka õpetajad tegid pöördumise ja palusid nime mitte muuta.

“Volikogu istung toimus, seal palus ka direktor sõna, kuid talle ei antud. Ja võetigi otsus vastu. Öeldi, et õpilaste arvamus pole oluline ja pandigi nimi tuimalt ära.”

Tamm oletab, et tegu oli poliitilise käiguga. “Meil on siin vene linn ja et venelaste hääli saada. Kunagi aitas Robert Adamson siin vene kooli rajamisele kaasa.”

Tamme arvates lihtsalt niisama õpilased alla ei anna. “Teisipäeval on järgmine volikogu istung ja võib-olla kavandame veel mingi protestiaktsiooni. Kui loa saame, siis teeme.”

Volikogu esimees ja riigikogulane Värner Lootsmann (Keskerakond), üks nime muutmise algatajaid, ei leidnud aega SL Õhtulehega vestlemiseks.

Robert Adamson oli Eesti NSV teeneline õpetaja, sotsialistliku töö kangelane ja NLKP liige aastast 1955. Ta oli ka Loksa rajoonikomitee haridusosakonna juhataja ja EKP Keskkomitee revisjonikomisjoni liige 1976-1981 ning Eesti NSV Ülemnõukogu kaheksanda koosseisu saadik.