Ebaselguse tõttu soovitab inspektsioon mobiiltelefonidega rääkimist siiski piirata.

Kuni puudub lõplik selgus, on soovitatav pidada vaid lühikesi, kolme- kuni neljaminutilisi kõnesid ja kasutada rohkem vabakäeseadmeid, leiavad inspektsiooni füüsika kesklabori spetsialistid.

Lastel ja noortel tuleks inspektsiooni hinnangul mobiiltelefoni kasutamisel olla veelgi tagasihoidlikum, sest noore inimese arenev organism on elektromagnetvälja mõjudele eriti vastuvõtlik.

Inspektsioon selgitas, et mobiiltelefoni ümber tekib elektromagnetväli, mille tugevus sõltub mobiiltelefoni margist, selle kaugusest tugijaamast ja sellestki, kas ja kus parasjagu räägitakse. Saatevõimsus võib ulatuda 0,02 kuni kahe vatini ehk sajakordselt kõikuda.

Ka telefonimarkide kaupa võivad elektromagnetvälja tugevused üksteisest erineda kuni 80 korda, mis tähendab, et erinevad telefonid annavad erinevaid kiirgusdoose.

Tervisekaitseinspektsiooni füüsika kesklabori spetsialistid soovitavad mobiiltelefoni ostjal võrrelda eri mobiiltelefonide andmeid tekitatavate kiirgustasemete osas.

Elektromagnetväli ehk elektromagnetkiirgus mõjutab vastava ala asjatundjate väitel telefonikasutaja närvisüsteemi. See võib väidetavalt tingida näiteks mälu- ja tähelepanuhäireid.

Halveneda võivad ka ainevahetus ja immuunsüsteem, meestel võib langeda potents, kuid kõik sõltub ka inimese organismist ja selle eripäradest, märkis tervisekaitseinspektsioon.

Eestis pole tervisekaitseinspektsiooni teatel ametlikke kiirgusdooside tervisekaitsenorme kehtestatud. Veneaegsed nõuded ei lubanud elektromagnetilise võimsusvoo tihedust üle kümne mikrovati ruutsentimeetri kohta.

Euroopa Liidus aktsepteeritavad soovituslikud piirnormid on sada korda leebemad ehk lubavad 1000 mikrovatti ruutsentimeetri kohta. Neid norme peaksid arvestama ka telefonide tootjad.

Ka Tallinna tehnikaülikooli biomeditsiinitehnika keskuse juhataja professor Hiie Hinrikus soovitab mobiiltelefoniga rääkida nii vähe kui võimalik, sest see kahjustab tema hinnangul mälu.

Professor Hinrikuse sõnul ei saa kindlalt väita, kas mobiiltelefoni kasutamine võib põhjustada ajukasvajaid. Kindlaks on aga tehtud, et elektromagnetiline kiirgus, mis telefonist eraldub, mõjub stressorina, halvendades tähelepanuvõimet ja lühiajalist mälu, kirjutas ajaleht Sakala.

Sellist tendentsi märgati Hinrikuse väitel ka Tallinna tehnikaülikoolis saja tudengiga tehtud katse ajal.

Kogu maailmas on viimastel aastatel läbi viidud kümneid kalleid uuringuid mobiiltelefonide mõjust inimestele, kuid need ei ole kordagi tõestanud väidetavaid kahjulikke mõjusid.