Eesti Päevaleht kirjutab, et möödunud aastal Res Publicasse astunud Tallinna piirkonna liikmed Viktor Petšnikov ja Andrei Sokolov on olnud okupatsioonivõimude teenistuses, selgub kapo tänavusest nn KGB nimekirjast.

Res Publica Tallinna piirkonna juhatus arvas neljapäeval Viktor Petšnikovi ja Andrei Sokolovi parteist välja.

Piirkonna esimehe Sven Sesteri sõnul arvati mehed välja, kuna oma KGB-minevikku varjates on nad rikkunud seadust. “Erakond ei ole uurimisasutus, seepärast polnud nende taust meile varem teada. Nüüd, kui kapo selle avaldas, arvasime Petšnikovi ning Sokolovi erakonnast välja,” ütles Sester.

Äriregistris oleva erakonna liikmete nimekirja kõrvutamisel kapo 1998.–2005. aastani avalikustatud võõrriigi julgeolekuorganitega koostööd teinud inimeste nimekirjaga tuli välja veel viis nime, kellest üks, Aare Raid, on tänaseks Keskerakonnast juba välja astunud.

Keskerakonna ridadesse kuulub aga 1996. aastast teinegi, juba 2004. aasta nimekirjas avalikustatud isik Gunnar Kivila, kes oli 1980. aastate teisel poolel Haapsalus ja Põlvamaal ENSV riikliku julgeolekukomitee operatiivvolinik.

“Erakonda astudes on Kivila seda tõika oma elukäigus varjanud ning seega kuritarvitanud erakonna usaldust,” tõdes Keskerakonna infojuht Toomas Raag. “Järgmisel erakonna juhatuse koosolekul on üheks päevakorrapunktiks tema erakonnast väljaheitmine.”

Vasakpartei eakad liikmed Gustav Kuiv ja August Kuuseoks on olnud erakonna liikmed alates 1991. aasta jaanuarist. “Kui nende nimed on äriregistris meie erakonna liikmetena kirjas, siis nad seda ka ilmselt on,” tõdes parteijuht Sirje Kingsepp.

Selles, et erakonna liikmed on töötanud repressiivorganites, ei näinud ta probleemi.