Päevad pole vennad ja tänane tööpäev erines eilsest täielikult. See teebki minu töö väga huvitavaks. Täna tavaline plaaniline vastuvõtt.

8.00-16.00. Selle aja jooksul 12 patsienti ja 3 telefonikonsultatsiooni. Vahele kohvipaus ja lõunapooltund. Mõned konsulteerimised ka kolleegidega, küsisin ise nõu ja ka andsin nõu.

Päev algas kohe õlaliigese luksatsiooniga järelkontrolliga. tegu oli 33-aastase hokiharrastajaga, kel korduvad õlaliigese luksatsioonid, korra on teda ka opereeritud seetõttu. 10 päeva tagasi kokkupõrge jääl, õlaliiges reponeeritud. Ultraheliuuringu järgeb kontroll, õnneks köik sidemed terved, valu taandumas, sai edasi saadetud füsioteraapiasse.

Järgmisena 13-aastane neiu, kel parema jalalaba valu, trauma oli olnud kevadel. Valu viimase kuu jooksul justkui eimillestki tekkinud. Röntgenis oli kõik korras, aga kuna väike varvas iseeneslikult püsti hoidis, siis saadetud ultrahelisse ruptuuri kahtlusel ja edasi kirurgile. Kuna käimine üsna vaevaline, siis sai ka vabastuse kooli kehalisest kasvatusest.

Siis 63-aastane kirikumees, kes aastaid ainult teiste muredega tegelenud ja seetõttu ennast hooletusse jätnud. Vererõhk aastaid olnud 200/120 mmhg piires, selle foonil ka südame rütmihäired tekkinud. Kardioloogi poolt määratud vererõhuravi tõttu nüüd rõhud korras, aga seetõttu pea uimane ja kerged tasakaaluhäired. Rütmihäired aga püsisid. Sai pikalt vesteldud ja haiguse olemust selgitatud, kuna järgmisel nädala tulemas kardioloogi järelkontroll ise midagi muutma ei
hakanud.

5-aastane tüdruk kerge kurguvalu ja nohuga, eile aga lisandunud kätele-jalgadele villikesed, mis tugevalt sügelesid ja öösel magada ei lasknud. Kuna üldseisund hea, siis sügelemise vastu antihistamiinikumi ja lokaaselt kombineeritud salvi.

48-aastane naisterahvas, õlakaebusega. Anamneesis 5 a tagasi tehtud akromioplastika. Nüüd jälle õlavalu ei lase elada ja tööd teha. Saanud korduvalt kortisooni süsteravi (väga populaarne Soomes). Korduslõikust ortopeedid seni ei planeeri, kuni süsteraviga hakkama saab. Eelmisest süstist möödas 3 kuud, seega töö ja jutt kiire, süst õlga ja minema. Enne eelmist lõikust oli süstide vahe 1-2 nädalat. Ilmselt peab veel kaua uut lõikust ootama.

68-aastane naisterahvas, keda häiris lõual olev sünnimärk, jääb ette ja hõõrdub vastu kaelust ja kapuutsi. Välimuselt küll healoomuline, aga kuna häirib inimest, siis lokaalanesteesias eemaldatud, 3 õmblust ja kõik. Kaasa haavahooldusjuhend ja 3 nädala pärast helistab histoloogilise vastuse osas (kõik sünnimärgid saadetakse histoloogilisele uuringule).


63-aastane naine, kehakaalu >135 kg, kaalule ei julgenud täna minna. Kaebuseks vasakpoolne puusavalu (trohanterbursiit) ja tuli kortisoonisüsti saama, mingit suukaudset valuravimit peale aratsetamooli polnud vötnud. Tegin bursasse süsti ja lisasin raviskeemi mittesteroidse põletikuravimi.

62-aastane naine paarikuulise õlavaluga, kordusvisiit uuringute ja ravi järgselt. Diagnoosiks nn külmunud õlg, suukaudne ravi jätkub, saatekiri füioteraapiasse, süstervai jääb viimaseks vöimaluseks, kui muu ei aita.

Siis 92-aastane reibas proua, süda küll jukerdab ja kuuldeaparaat jupsib, aga asi saab aetud. Tuli nn lisatoetuse saamiseks tõendit saama. Uue leiuna aga kodade virvendusarütmia ning pärast konsulteerimist vanema kolleegiga on plaanis alustada Marevan-ravi. Kaalutud kasud ületavad riskid sellel antud juhul.

74-aastane naine, järelkontrolli, küüneseene ravi jätkub, hulgiliigesartroosiravi on olnud postiivse efektiga ehk valu talutav, krooniline põskkoopapõletik aga vaatamata ravile ei näita paranemise märke. Anamnees selles osas ka koormatud ja saatekiri LOR arstile läheb posti ja patsient kodus ootab vastust. Tellin aasta lõpuks ka plaanilised vereanalüüsid.

66-astane naine küll ainult sooviga 2 kortisoonisüsti mõlemasse thohanreibursasse saada, aga kuna plaanis ka ortopeedi konsultatsioon, kus otsustatakse puusa endoproteesimine, siis 20 min vestlust lõikushirmust ja tüsistustest. Minu põhiliselt kuulajaroll ja siis lõpus julgustamine. Vahepeal ka 2 süsti tehtud.

Viimasena 57-aastane naine klimakteeriliste kaebustega, kuumahood nii häirivad, et sai alustatud hormoonasendusravi.

Löpus veel retseptide pikendamine, lugude ülevaatamine ja 16.00 saan kabinetist välja.