Oluline on, et valitsus ei teeks nüüd samasugust viga nagu juhtus 2008. aasta eelarvega - kõik nägid, et majandus tõmbub kokku, aga mingit imet oodates planeeriti ikka tulude suurt kasvu. Paari nädala eest valitsuse poolt kinnitatud eelarvestrateegia on ilmselgelt liiga optimistlik, riigieelarve eelnõu aluseks tuleb ette valmistada uus majandusprognoos.

Vaja oleks ka kohanemisplaani, mis kirjeldab valitsuse tegevusi, kui majanduse langus süveneb. See annaks ka ettevõtetele ja tavalistele inimestele võimaluse varakult end ette valmistada.

Teiseks, kõikvõimalikud prestiižiprojektid nagu superministeerium ja justiitspalee, tuleks kriitilise pilguga üle vaadata. Isegi optimistliku eelarvestrateegia järgi on Eesti eelarvepositsioon miinuses ning järgmistel aastatel sööme häirivas tempos varem kogutud reserve.

Kolmandaks, tulumaksu langetamine ühe protsendipunkti võrra - maksumus ligikaudu 70 miljonit eurot aastas - tuleb ära jätta. See on praeguse väljavaate juures täiesti ebamõistlik.

Oleks väga halvasti, kui Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid otsustaksid valimiste eel silmad tegelikkuse suhtes sulgeda.