"See sihtasutus tegutseb majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas ja nõukogude liikmed määrab majandusminister. Tema on võimeline hinnangut andma, kas tegemist on võimeka või võimetu juhiga," kommenteeris Ansip Marek-Andres Kautsi tegemisi neljapäeval valitsuse pressikonverentsil.

Peaminister tõdes, et rohkem läbipaistvust tuleks Eesti Interneti sihtasutusele ainult kasuks. "Mul on kõhklused ja kahtlused selles osas, kas praegu küsitav tasu domeenide haldamise eest on mõistlik või on see ülemäära suur. Kui tegemist on läbipaistva asutusega, siis taolisi kõhklusi ja kahtlusi ei peaks ei minul ega kõigil domeeniomanikel olema," vahendab peaministri sõnu BNS.

Nädalaleht Eesti Ekspress tõi eelmisel neljapäeval välja, et sihtasutus on ostud 12 000 euro eest elektrigeneraatori ning selle kohaletoimetamiseks eraldi 3500-eurose haagise.

Sihtasutuse asutasid kolm aastat tagasi majanduse- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) ja telekommunikatsiooni liit (ITL). Kumbki nimetas nõukogusse kolm liiget, mullu suvel kutsus ITL oma liikmed tagasi. Praegu saab kõik nõukogu liikmed nimetada MKM, neist ühe rahandusministri ettepanekul.

Sihtasutus teatas pärast Ekspressi artikli ilmumist, et Kauts kohtus Ekspressi ajakirjanikuga ja edastas ka kirjalikud selgitused kõigi õhku visatud spekulatsioonide osas, mis ei ole Kautsi sõnul leidnud kajastust. Ekslik on EIS-i teatel ka artiklis esitatud väide, nagu oleks käimas kolm kohtuvaidlust andmekaitse inspektsiooniga.

Soetatud generaator on EIS-i selgituse kohaselt asutuse kontori varutoide tagamaks asutuse töö elektrikatkestuste korral. Kõigi küsitavatena esitatud kulude kohta on sihtasutuse kinnitusel olemas selgitused.

Konkurentsiamet on asunud uurima, ega EIS ei kasuta ära oma monopoolset seisundit .ee lõpuga internetiaadresside müümisel.

Sihtasutus müüb praegu ühte .ee-aadressi 18,2 euroga, koos käibemaksuga on hind 21,84 eurot. Mullu teenis sihtasutus müügist 1,2 miljonit eurot. Selle aasta 1. maist on sihtasutus lubanud langetada domeeni registreerimise hinda 17 euroni ilma käibemaksuta.

Marek-Andres Kauts on töötanud tänase majandusministri Juhan Partsi nõunikuna.