Filipiinide relvajõudude lõunapoolse väejuhatuse keskuses Zamboangas viibib paarkümmend USA sõjaväelast, kes valmistuvad osalema manöövritel nimega Balikatan (“õlg õla kõrval”), ütlesid Filipiini sõjaväe kõrgemad juhid.

“Täna algas vägede kohaletoomise faas,” teatas Filipiinide kaitseminister Angelo Reyes kohalikus raadios.

Veebruari keskpaigaks peaks kohal olema kogu 160-liikmeline USA väekontingent, kelle seas on mereväe eriüksuse SEAL liikmed, armee rohebaretid, erioperatsioonideks valmistunud merejalaväelased ja õhujõudude eriväelased, kes peavad aitama kohalikke vägesid võitluses sissirühmituse Abu Sayyaf vastu. USA sõdureid toetab umbes 500-liikmeline tugi- ja tehniline personal, ütles Reyes.

See on seni kõige märkimisväärsem USA terrorivastase kampaania laienemine väljapoole Afganistani.

Balikatan algas ametlikult teisipäeval ning peaks kestma vähemalt juunini. Vajaduse korral pikendatakse seda aasta lõpuni, ütles minister.

Ametlikult toetavad USA sõjaväelased Filipiinide sõdureid üksnes nõuannete, tehnilise abi ning hinnangutega, kuid nad saadavad kohalikke sõdureid ka patrullkäikudel sisside aladele, on relvastatud ning tohivad enesekaitseks tulistada.

Filipiinide võimud on kõigiti kinnitanud, et USA sõdurid ei sekku lahingutegevusse, sest maa põhiseadus lubab välisvägedel osaleda vaid õppustel.