Täna Delfis ilmunud Sergei Stadnikovi kirjutatud arvamusloos meenutab ta ajaloolisi sündmusi, mis rullusid 1988. aastal Tammsaare pargis.

Stadnikov kirjutas: "Veelgi põnevamad ettevõtmised leidsid aset aga sama päeva õhtul alates kella 19st. Läksin sinna Pegasuse kohvikust. Vahepeal oli külm tugevnenud – 12 kraadini, pargis oli üsna sügav lumi ja vähemalt paartuhat osavõtjat (üldse käis „Tammsaare juures“ läbi mitu tuhat inimest. Põhilises imperialismivastases aktsioonis fungeerisid seltsimehelikud-härrad Mati Talvik ja tulevane superisamaalane Trivimi Velliste.Talvik kutsus ETV bussistläbi megafoni rahvast üles laiali minema ja sisenema näiteks Sakala poliitharidusmajja sooja. Seal pidi toimuma n-ö teemakohane väitluskoosolek, kus huvilised oleksid saanud esitada küsimusi. Kohale tulnud miitingulisi solvava Talvikuga võrreldes oli Velliste hoopis julgem ja räuskavam, kes söandas otseselt räigelt läbi sarjatateda õrritanud noori, hüüdes lõpuks: „Elagu Eesti Sotsialistlik Vabariik!“. Hiljem taunis Eesti Muinsuskaitse Selts oma esimehekäitumist."

Delfile saadeti pärast Stadnikovi loo ilmumist videolõik, kus on näha, mida hilisem välisminister ja riigikogu liige 1988. aastal Tammsaare pargis rahvale rääkis.

"Meil pole täna siin mitte kellelgi positiivset programmi," lausus Velliste üle Tammsaare väljaku. "Saage aru, et maailm areneb järk-järgult. Nii nagu puu kasvab järk-järgult. Kui tahame midagi teha, siis astume ühe sammu teise järel. Praegu pole barrikaadidel turnimise aeg," lisas Velliste.

Vaata videot!