USA sõjalennukid pommitasid Kabuli ägedalt ka ööl vastu kolmapäeva. Pakistanis paikneva uudisteagentuuri Afghan Islamic Press (AIP) teatel vallandasid rünnakud Talibani tugipunktile Kandaharile riigi lõunaosas ulatusliku tulekahju, surma sai neli inimest.

Afganistani opositsiooni pressiesindaja Mohammad Habeel ütles kolmapäeval AFP-le, et USA väed pommitasid Talibani positsioone rindejoonel Kabulist põhjas kolmapäeval esimest korda.

USA pommid ja raketid olid sihitud Talibani positsioonide vastu Kabulist 65 km kirdes Kapisa provintsi Nijrabi piirkonnas paiknevas Shohis ja opositsioonilise Põhjaliidu valduses oleva Bagrami õhujõudude baasi lähedal.

Kabuli raputas kolmapäeva hommikul kuus tugevat plahvatust. USA päevased rünnakud keskendusid linna kaguossa, kus paikneb ajalooline kindlus, mida Talibani väed kasutavad.

Kindluse kandist ja selle lähedal asuvalt Marajani mäelt nähti õhku tõusmas suurt tolmupilve. Enne päikesetõusu tabas Kabuli kolm USA pommi.

Kabuli pommitati ka teisipäeval päeval ja ööl, muuhulgas sai pihta Rahvusvahelise Punase Risti Komitee ladu. Hävis suur hulk toiduaineid ja üks turvamees sai haavata. Pentagon seletas juhtunut eksitusega, sest USA pommitajatel olevat sihikul mitmed Kabuli laod, kus Taliban oma sõjavarustust hoiab.

“Nende ladude läheduses nähti sõjaväeautosid. USA väed ei teadnud, et ICRC kasutab ühte või mitut laohoonet,” on öeldud Pentagoni avalduses.

USA pommirünnakud on vähem kui nädala jooksul juba kaks korda tabanud eksikombel tsiviilobjekte ja toonud kaasa tsiviilohvreid.

Ohvrid tsiviilelanikkonna hulgas on tekitanud ärevust Afganistani naaberriigis Pakistanis ja andnud hoogu USA-vastastele meeleavaldustele. USA õhurünnakud on kriitikat pälvinud ka mujal islamimaailmas.

USA pommitab Afganistani valtiseva Talibani sõjalisi objekte 7. oktoobrist alates, et tabada 11. septembri terrorirünnakutes süüdistatavat Osama bin Ladenit ja tema organisatsiooni al Qaeda.

Teisipäevastes rünnakutes kasutati Pentagoni teatel üle 100 lennuki, see oli õhurünnakute rekord. Afganistanis toimuvas sõjategevuses oli päev oluline ka seetõttu, et esimest korda lasti käiku suurtükkide ja kiirkuulipildujatega relvastatud eriüksuste lennuk AC-130.

Ühendriikide kaitseametnik ütles Washingtonis AFP-le, et madalalt lendav AC-130 ründas Talibani peakorterit ja vägede koondumiskohta Kandahari.