Läinud nädala kolmapäeva õhtu Iraagi pealinnas Bagdadis. Saddami endises kultuuriministeeriumis, mille ameeriklased hotelliks ehitasid, istub seltskond eestlasi. Rüüpavad viskit ja tähistavad viitseadmiral Tarmo Kõutsi 55. sünnipäeva.

Kõuts on sel õhtul tähelepanu keskpunktis. Sünnipäevalised kuulavad, suud ammuli, kuidas praegune riigikogu liige vestab ühe rabava loo teise järel oma põnevatest seiklustest kaitseväes ja merel. Ning võitlustest… piraatidega!

“Mul on nendega erisuhe!” muheleb Kõuts.

Sel nädalal on ta juba Pariisis. Sai Euroopa Julgeoleku- ja Kaitseassambleelt volitused Aafrikasse põrutada ning Somaalia rannikul juba pikemat aega ülbitsevatest piraatidest raport kirjutada.

Vapra Kõutsi jaoks, kes on lennanud helikopteriga üle öisest lahingtegevusest paukuva Bagdadi nii, et silm ka ei pilgu, on see naasmine kunagistele nostalgilistele seiklusradadele. Piraadijahile!

20 aastat tagasi oli vana merekaru kuivlasti kaubalaeva Jaan Anvelt kapten ja seisis Lääne-Aafrika rannikul “ükssilmsete meestega” silmitsi korduvalt. Viit aastat seilamist Euroopa ja Lääne-Aafrika vahet peab Kõuts tagantjärele tõeliseks elukooliks.

Loe Ekspressist, kuidas admiral Kõuts piraatide suunas granaate pildus