Seoses sellega räägitakse ka kõikvõimalikest lepingutest — näidislepingud, partneruslepingud… Tundub, nagu ei räägitakski kahe inimese kooselust.

Ma ei ole selle vastu, et nende lepingutega tahetakse kaitsta suhte nõrgemat poolt. Ma ei soovi, et lapsed, kes on sündinud abieluväliselt, oleks halvemas olukorras kui abielus sündinud lapsed. Küll aga ei ole ma kindel, kas seda asja tuleks muuta nii totaalselt, et hakatakse ette andma mingeid lepingunäidiseid. See tundub juba absurdne.

Ma leian,et selline seadus nõrgestaks abielu staatust ja tähtsust ühiskonnas, sest ka teistele inimestele antakse samad hüved. Selline variant lasebki inimestel vastutustundetult ja pikemalt mõtlemata tegutseda. Pidevalt joostakse ühest suhtest teise, halvimal juhul vorbitakse ka lapsi, eelnevalt läbi mõtlemata, kas sellele lapsele on midagi anda ja kas on ikka õige aeg. Selle asemel sõlmitakse lepinguid, tühistatakse need ja sõlmitakse uue inimesega.

Abielu kui selline peaks olema see, kuhu inimesed suunduvad siis, kui tunnetavad, et kaaslane on nüüd see õige. Või vähemalt on kindlad, et selle inimesega soovivad peret luua. Sellise veendumuse ja ühise tuleviku tõttu peavadki nad saama kindlust. Siinkohal ei ole just väga vettpidav argument, et abielu ei ole kõigile kättesaadav. Riigilõiv ei ole abiellumise puhul teab mis kõrge. Kulukas on pärast suur koosviibimine korraldada, et oma suguvõsasid toita, aga ega see kohustus pole.

Praegusel juhul on laste ülalpidamine pärast lahkuminekut samavõrd kindlustatud nii abielus kui mitteabielus sündinud lapsele, välja arvatud juhul kui isadus pole tõestatud. Ka seda on võimalik lasta teha, nii et selle jaoks seda lepingute paketti küll tarvis pole.

Ainuke asi, mida võiks muuta, on seadustada samasooliste abielu. Siis ei ole vaja ka mingeid suuri muudatusi ellu viia. Ma ei ole küll tulihingeline samasooliste kooselude pooldaja, aga samas leian,et praegusel ajal ei ole ka enam kellegi asi keelata sellist kooslust. Praegune olukord on natuke koomiline — heterod saavad abielluda, aga abiellutakse vähe. Samasoolistel paaridel pole abielu võimalik, aga nemad soovivad seda teha.

Ma leian, et pole minu asi, millised paarid koos elavad, peaasi, et nad ise rahul on ja mitte kellelgi pole õigust teisi inimesi arvustada nende valikute tõttu, mis tegelikult absoluutselt võõrasse inimesse ei puutu.

Ammu oleks aeg ka riigil see võlts vagatsemine lõpetada ja inimesi võrdselt kohtlema hakata, olenemata nende orientatsioonist.