Eile õhtul juhtus nii, et sattusin ühele valimiste-eelsele üritusele, kus oma poolsada inimest koos ja minu üllatuseks uhke toidulaud kaetud oli. Äärmiselt isuäratav pruuniks praetud liha, kollased auravad kartulid, tulised kapsad. Lisaks veel viinerid ja paks rammus jahusoust. Kõrval laua peal ka pilkupüüdvad glasuuritud koogid, koorekohvi ja mitmet sorti teepakid. Väga uhke ja ligitõmbav, kuid pean tunnistama, et mul ei olnudki eriti raske sellest kõigest loobuda. Peaaegu terve kuu kestnud vaegtoitumine on söögiisu märgatavalt leevendanud. Nii kukkus eile väga tore õhtu välja. Gurmaanid said oma kirge rahuldada, pikalt ja mõnuga süüa, mina aga laialt oma valimiste-eelseid mõtteid avaldada. Naljaga pooleks kinkisin oma prae ja koogi õigused lauanaabrile, nii et tema sai kaks glasuurkooki.

Enne rahvaga kohtumist olin autos ikka oma kella viie tee ka ära pidanud. Eelmisest päevast oli järgi üks turult külaliste jaoks ostetud 5-kroonine kohupiima kook. Alla sõin juustuvõileiva, leib 1 kroon, või 1 kroon ja Atleet juust 4 krooni. Tee nagu ikka must ja sidruniga 1 kroon. Kokku 12 krooni.

Lõunaks sõin kodunt karbiga kaasa võetud kruubiputru. Üks kommentaator seda mulle soovitas, sest kruubi oma olevat ainuke puder, mis ka külmalt süüa sobivat. Nüüd olen paar korda seda keetnud. Väga mõnus lõunasöök. Karbis pudru peal oli veel kaks paksemat singilõiku kahe praetud munaga. Kui see kõik soojana oleks serveeritud, siis lõuna missugune, aga kõlbas ka nii. Kolm porgandit närisin salatiks ja klaasi piima jõin peale. Tükk leib ka. Küüslauku süüa ei saanud, sest ees seisis ju kohtumine. Kruubid 1 kroon, sink 8 krooni, munad 3 krooni 40, porgand 1 kroon, piim 3 krooni, leib 1 kroon, vanast varust sinepit ei arvesta. Kokku 17 krooni 40 senti.

Tunnistan, et puuviljadega on lood täbarasti, kõht küsib, aga raha ei jätku. Võtsin siiski südame rindu ja ostsin ühe arbuusi. Kilo hinna järgi on ta kõige odavam vili, 6 krooni 50 senti kilo. Valisin küll ühe väiksema, aga ikka kaalus 6 kilo ja 525 grammi, nagu tšekk tunnistab ja maksis 42 krooni 41 senti. Kandsin arbuusi kohe ka kogusummas kuludesse ära, tükihaaval arvestamine oleks keeruline. Seega läks tänane lõuna kalliks, aga eelnevate päevade osa on siin ka sees. Kokku 59 krooni 80 senti.

Hommikul piirdusin jogurti ja kahe võileivaga. Ühel sink ja teisel juust, muud midagi kapist ei leidnud, mis leiva peale sobinuks. Kaks klaasi jogurtit umbes 7 krooni, leib 2 krooni, sink 6 krooni ja juust krooni. Kokku 15 krooni. Päev kokku 86 krooni ja 80 senti. Väga palju, kuid veelkord meenutan, et arbuus võttis sellest summas pea poole.

27 päevaga olen kulutanud toidule 965 krooni. 3 päeva eksperimenti on veel ees ja neiks kolmeks päevaks on mul järele jäänud 40 krooni.

Selge, et vaegtoitumise viimased ajahetked lähevad sujuvalt üle nälgimiseks. Pole viga, arbuusi on ja saia jõuab ka veel osta. Juuksurisse minekust või seebi ostmisest, nagu kommentaatorid ikka meenutavad, ei julge mõeldagi. Et asja enda jaoks põnevamana hoida, pole ma ennast pärast eelmist pühapäeva kaalunud, kuid enesetunne ja sissepoole vajunud kõht viitavad sellele, et pühapäevaks saavutan vist küll viimaste aastate nigelama kehakaalu. Peaks vist rõõmustama? Kui aga kõht nii tühi poleks!