MEREPÄEVADE AVAKONTSERT: HU? ja ÜENSO

Üle-Eestiline Noorte Sümfooniaorkester (ÜENSO) on oma tegevuse jooksul proovinud väga erinevaid muusikastiile. Läbi on käidud lisaks klassikale nii pop-muusika, hard rock, blues, jazz - ehk praktiliselt kogu kergemuusikaspekter. Sel aastal üllatab ÜENSO aga publikut hoopis digitaalse ja elektroonilise muusika katsetustega, astudes Merepäevade avakontserdil üles koos Eesti selle valdkonna ühe vaieldamatu lipulaeva - HU?-ga. Elektropopi viljeleva ansambli HU? loomingu taga on Hannaliisa "HU" Uusma, Bert "On Beats" Prikenfeld ja Leslie "Da Bass" Laasner.
Merepäevadel kõlab selle põneva koosluse poolt spetsiaalselt festivali avakontserdi tarbeks kokku pandud Eesti esimene elekrtoonne hübriid-sümfooniaorkester koos bändiga, kus muusikud mängivad muu hulgas elektrooniliselt viiulitel, digiklarnetitel, tšellodel jne. ÜENSO dirigent on Jüri-Ruut Kangur. Kontserdil kuuleb HU? originaalmuusika kõigilt nende seni väljaantud neljalt plaadilt.

SUUR MEREPÄÄSTESHOW KRUIISIALAL

Merepäevade üks tõenäoliselt läbi aegade põnevamaid vaatemänge leiab aset 20. juuli pealelõunal Vanasadama kruiisialal, kus otse kõigi vaatajate silme all korraldavad Politsei- ja Piirivalveamet koos Päästeametiga täiemahulise merepäästeõppuse, mille stsenaariumi kohaselt vajab korraga kiiret päästmist grupp merehätta sattunud inimesi. Peale häiresignaali saamist saabuvad õnnetuspaigale Päästeameti autod ja kaatrid, appi tulevad spetsiaalselt pinnaltpäästmiseks treenitud päästekoerad ning tagatipuks ka Lennusalga helikopter. Kogu õppuse käiku kommenteerivad publikule Päästeameti spetsialistid. Koos õppusele eelneva puksiirlaevade tantsushowga tõotab üritusest tulla ühelt poolt tõeline maiuspala kõigile seiklustearmastajatele ning teiselt poolt õpetlik vaatemäng äärmiselt tõsise päästemanöövri sooritamisest oma ala professionaalide poolt. Õppus toimub kohe kalda lähedal ning on publikule hästi jälgitav nii mererannalt kui ka kruiisikailt.

MEREPÄEVADE LÕPUKONTSERT: VAIKO EPLIK JA ELIIT

Tänavused Tallinna Merepäevad lõpetab pühapäeval, 20. juulil Vanasadama pealaval suurejoonelise kontserdiga Vaiko Eplik koos oma ansambliga Eliit. Eplik on oma muusikalise tegevuse jooksul olnud aktiivne lugematuis Eesti ansamblites, andnud välja 11 kauamängivat heliplaati, produtseerinud muusikat ka teistele ja kirjutanud paar tuhat laulu. Merepäevade lõpukontserdil saab kuulda tema supergrupi esituses parimat valikut nii tema seniavaldatud loomingust kui ka uuemat materjali bändi peatselt ilmuvalt albumilt "Nõgesed". Läbi aegade on koos Vaiko Eplikuga teinud Eliidis muusikat muuhulgas Jaan Pehk, Chalice, Aapo Ilves, Evelin Pang, Riho Sibul jpt.

PIMEKOHVIK

Esimest korda küsib nii suur rahvapidu puudega inimestelt endilt, kuidas teha suurt rahvaüritust paremaks nii, et seda saaksid nautida ka erivajadustega inimesed. Nii näitame kolmel suvepäeval, kuidas võiks välja näha üks kõigile mõeldud perepidu: teeme selle kurtidele kuuldavaks ja pimedatele nähtavaks. Koostöös festivaliga „Puude taga on inimene“ saavad Merepäevade külastajad kogeda elu pimedana ainulaadses Pimekohvikus. Päriselus nägijaid abistavad kohvikus nägemispuudega giid-teenindajad, kelle jaoks on see elu loomulik keskkond. Kordumatu pooltunni jooksul pakutakse jooke ja suupisteid, keha kinnitades kuuleb giid-teenindajalt lähemalt, kuidas nägemispuudega toime tulla.

TALLINK ESITLEB MEREJAZZI: GIANNA TAM

Surinami-Hollandi juurtega Gianna Tam on multiinstrumentalistist laulja ja helilooja, kes sattus muusikasse tänu on kasuisale, tuntud hollandi trummarile Lucas van Merwijk´ile. 16-aastaselt hakkas Gianna esinema oma isa erinevates löökpilliprojektides. Tänu arvukatele tuuridele, erinevatele kontsertpaikadele, raadiole ja televisioonile ning rahvusvahelistele esinemistele sai Gianna juba üsna varases nooruses tundma tõelise muusiku elu. Et avardada oma muusikamaailma veelgi, alustas ta ka laulmisega erinevates projektides ja bändides. Amsterdami konservatooriumis õppides avastas Gianna endas veel laulukirjutaja andegi. Gianna debüütalbum “Make me Smile” on pisut soulilik, aga ka rokilik ja funkilik, kuid kokkuvõttes siiski äärmiselt tundlik.

FESTIVAL EESTI POPS

Merepäevade raames leiab aset värskekõlalisele kodumaisele muusikale keskendunud Festival Eesti Pops. Teistkordselt toimuv vabaõhufestival pakub Merepäevade külalistele suurepärast võimalust nautida eripalgelist valikut uudsetest ja klassikalistest pop-kõladest Noblessneri sadamas. Kolme päeva jooksul astuvad üles orkester Popsid, Apelsin, State of Zoe, Ans. Andur, Argo Vals Band, Ouu, 3Pead, Kali Briis, Marten Kuningas, Leslie Da Bass ja The Titles. 19. juulil toimuva ööpeo naelteks on väliskülalised - Minä ja Ville Ahonen Soomest ja briti legendaarne chill-out DJ Chris Coco.
Eesti Pops on aastast 2010 tegutsenud plaadifirma ja raadiosaade R2's, kelle prioriteediks on kodumaise pop-traditsiooni talletamine ja uute kõladega värskendamine.

EESTI POPS ESITLEB: CHRIS COCO

Merepäevade Noblessneri sadama programmi üks nael on sel aastal kahtlemata 19. juuli õhtul üles astuv briti DJ Chris Coco! Lisaks DJ ametile on Chris Coco ka plaadifirma Melodica juhtfiguur, saatejuht raadios, muusikakuraator ja ajakirjanik ning tõeline hea maitse spetsialist. Merepäevadele toob Chris kaasa oma kuulsa Balearic vibe'i, mille alustalaks on soojalembesed helibriisid, kus sulavad mahedaks tervikuks kokku chill-out, house, disco, trip-hop, dub, ja elektroakustilised suunad.

ÖÖLAULUPIDU JA ILUTULESTIK TALLINNA LAHEL

Tallinna Merepäevad ja Music Events korraldvad sel aastal esmakordselt Merepäevade ajaloos öölaulupeo, mille lõpetab vägev ilutulestik öisel Tallinna lahel! Kõik koorid ja muidu lauluhuvilised, kellele kooslaulmine ja eriti merelaulud on hingelähedased, on oodatud Lennusadama kaipealsel laupäeval, 19. juulil. Esitusele tulevad nii tuntud merelaulud meilt ja mujalt kui ka palju teisi Eesti rahvale läbi aegade armsaks saanud laule. Laulupidulisi saadavad Kukerpillid, Uku Suviste, Nele-Liis Vaiksoo, Artjom Savitski, Triin Niitoja, Carl-Philip Madis ja Elisa Kolk.

VAATEMÄNGULINE SÕUDEVÕISTLUS MAAILMA PARIMATEGA

Pühapäeval, 20. juulil võtavad Vanasadama kruiisialal teineteisest mõõtu kuus meresüsta paatkonda, mille kapteniteks on Eesti koondise paarisaerulise neljapaadi meeskonna liikmed Allar Raja, Kaspar Taimsoo, Sten-Erik Anderson ja Kaur Kuslap ning koos nendega meie sõudmislegendid, Eestile Pekingi olümpiamängudelt paarisaerulisel kahepaadil hõbemedali toonud Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson. Igas paatkonnas on teise liikmena kaasas ka üllatuskülaline... Meelelahutuslik võidusõit toimub Vanasadama kruiisialal, kahe uhke kruiisikai vahel ja on seetõttu pealtvaatajatele hästi jälgitav. Võistluse distantsiks on 300 meetrit, kuid avamere tingimustes saab ka selline distants olema isegi vilunud sportlastele parajaks katsumuseks.

KALA-ALA

Eks see ole tõsi, et õigetel merepäevadel peab ikka kala ka saama! Koostöös firmaga MV Wool on selleaastastel merepäevadel rajatud Vanasadamasse esmakordselt suur kala-ala, kus soovijatele pakutakse ligi 15 erinevat sorti kala – haug, ahven, latikas, lõhe, forell, lest, koha, räim, angerjas, angersäga, heik, mereahven, paltus, skumbria - ning seda kõikvõimalikes erinevates variantides. Pakkumisel on nii marineeritud, külmsuitsu, kuumsuitsu, kuivatatud, grillitud kui ka värske kala.

LASTEALAD

Merepäevad on pidu kogu perele ning seetõttu oleme loomulikult mõelnud ka pere pisemate peale, kes saavad soovi korral Merepäevade suurest siginast-saginast puhata ja veeta mõnusalt aega Vanasadama ja Lennusadama suurtel ja vahvatel lastealadel. Lennusadamas asuval suurel Balbiino Jeti Mängumaal saab näiteks võistelda vilekommipuhumises, supertäringu veeretamises, lendava taldriku viskamises, lasta täpsust veepüstolitest ning meisterdada vähemalt miljon põnevat asja Jeti Käsitöökojas.

Vanasadama lastealal on end sel aastal mõnusalt sisse seadnud vana merekaru Kalle, kes läbi käinud kõik maailma mered ja mandrid, jõed ja joad, orud ja mäed ning kellel on pere pisematele sellest nii mõndagi pajatada. Vana merekaru abiga saavad selgeks erinevad meremehesõlmed ning Kalle aitab mõistatada vastuseid krutskitega viktoriiniküsimustele, mis pärit Aafrikast Antarktikani ja Ameerikast Austraaliani. Ta õpetab lapsi meisterdama nii tuulelohesid kui laevamudeleid, teeb mustkunstitrikke ja näitab, kuidas pingviinipoisid teda õhupallidest loomi tegema õpetasid. Ega polegi vist palju asju, mille kohta Kalle mitte midagi õpetlikku kosta ei tea! Ja kui vana merekaru ka peaks hätta jääma, aitavad teda tema sõbrad Eti ja Konn Kalev, kellele meeldib eriti vallatusi teha ja laste osavust proovile panna. Loomulikult ei puudu Merekaru mängumaalt suur batuudimaailm, sealt leiab ka basseini laevukestega, millega lausa ise sõita saab ning kuhjaga muud põnevat, millega tegeledes möödub aeg rõõmsalt nagu linnutiivul!

MULTIFILMIMUUSIKA: GERLI PADAR JA KRISTJAN KASEARU

Palju äratundmisrõõmu kõigile lastele ja lastemeelsetele pakuvad Vanasadama laval Gerli Padar ja Kristjan Kasearu koos ansambliga, kui esitamisele tuleb muusika paljudest erinevatest tuntud multifilmidest läbi aegade! Lisaks juba vanadele ja nostalgilistele multifilmidele nagu „Oota sa“, "Kolmanda planeedi saladus" ja "Lendav laev" kuuleb ka tänapäeva laste lemmikmultikate muusikat sellistest fimidest nagu "Shrek", "Autod", "Wally", "Printsess ja konn", "Rapuntsel", "Kuidas taltsutada lohet", "Simpsonid" jpt.

LAEVASÕIDUD SADAMATE VAHEL

Traditsiooniliselt saab Merepäevadel ka sel korral võtta ette väikese merereisi ja nautida Tallinna siluetti mere poolt laevasõitudel kahe Merepäevade toimumise paigaks oleva sadama vahel. Käesoleval aastal on aga laevasõit varasemast pisut pikem ja seda põnevam, sest sadamatevahelised reisid toimuvad tänavu harjumuspärase Vanasadama ja uudse sihtkoha - Noblessneri sadama vahel. Laevasõidu hinnaks on 3 eurot üks ots, allameetrimehed saavad pardale tasuta!

"ADMIRAL" TALLINNA LAHEL

Paljud tallinlased ja sagedad Tallinna külalised teavad kindlasti Vanasadamas Admiraliteedi basseinis külalisi võõrustavat Eesti oma ajaloolist aurulaeva „Admiral“, mille pardal saab mõnusalt keha kinnitada ning tutvuda laeval olevate põnevate laevamudelite ja muude väärtuslike museaalidega. Tänavustel Merepäevadel saab aga „Admiral“ hoopis uue hingamise, taas pannakse tööle piki aastatid vaiki olnud mootorid ning laev pakub merepäevalistele unikaalset võimalust teha mõnusaid laevasõite Tallinna lahel.

TALLINN RACE

Tallinna Merepäevade raames toimub sel aastal juba viiendat korda rahvusvaheline "Tallinn Race" purjeregatt, mis pakub kõigile pealtvaatajatele põneva võimaluse saada vahetult osa vaatemängulisest purjetamise võistlusest.

PANE TÄHELE! Purjeregatt peetakse erinevalt tavapärastest purjetamisvõistlustest rannale väga lähedal ning seda saavad kõik huvilised mugavalt jälgida Lennusadama kailt! Põnevat kaasaelamist pakuvad reedest pühapäevani noortepaadid Optimist ja RS Feva, kiired katamaraanid F18, skiffid 29er ja olümpiaklass 49er. F18-l ja olümpiaskiffil 49er suudavad vilunud meeskonnad saavutada keskmistes tuultes kiiruse üle 20 sõlme (10m/s) ja tugevates tuultes üle 30 sõlme (15m/s). Kõigis klassides toimuvad esmalt kvalifikatsioonisõidud kuldfinaali pääsevate paatkondade selgitamiseks. Hõbefinaal on viimaseks võimaluseks kuldfinaali jõudmiseks neile, kes kvalifikatsioonisõitude põhjal kuldfinaali kohta välja ei teeninud. Kuldfinaalis selguvad regati võitjad. Käesoleval aastal on Tallinn Race teist aastat järjest Soome 49er Grand Prix sarja osavõistluseks. 49ereid on starti oodata üle 15 paatkonna.

TEADUSTEATER

Sihtasutus Tallinna Tehnika- ja Teaduskeskus, ehk teisisõnu Energia avastuskeskus esitab reedel ja laupäeval Lennusadama laval merepäevalistele nii mitmelgi korral uut, vaatemängulist ja õpetlikku lavaetteastet „Au aurule!“ Teadusteatris saab näha lustakaid katseid, mis selgitavad näiteks aurumootori tööpõhimõtet, põnevate eksperimentidega näidatakse kuuma- ja külma auru, katsetatakse rõhu ning soojusmahtuvusega ja palju muud. Ehk võib vist öelda - lastakse „auru välja“ ja hingatakse auru sisse. Teadusteater on hea võimalus kas meelde tuletada unustatut või õppida midagi täiesti uut!

"MEELETU"

Polygon teatri stuudio toob Noblessneri Valukojas vaatajateni Jaan Tätte menuka lavastuse „Meeletu.“ Vastandlikud tegelased kohtuvad ja tõsised küsimused kerkivad läbinisti naljakast tükist. Kas eduka inimese mured ja rõõmud on kaalukamad, kui ülejäänute omad? On need üldse teistsugused või kas elavad sellised inimesed muretult? Kui palju maksab hingerahu? Ja lõppude lõpuks, kas peab ikka kogu aeg niiviisi koputama?! Ning kas 6-7 tuhat on piisav hind maja eest, kus pole elektrit, sissesõiduteed, dušši ega garantiid, et uksepiidal suudlemisest midagi välja tuleb? On ainult natukene valget aega, pink, järv ning tamm.
Lavastaja: Tamur Tohver. Mängivad stuudio õpilased: Harri Ausmaa, Karolina Tiigimäe, Helen Kask, Sandra Laura Luhtein, Kadri Enn, Cameron Georg Cocker, Mikk Siemer, Jane Lauter, Laura Rahamägi.

Muusikat jazzist popini - RESTLESS SOUL Vanasadama pealaval

RESTLESS SOUL on värske kooslus, mis on kokku tulnud 2014 aasta alguses. Bändi liikmeid ühendab kirg maitseka muusika vastu, professionaalsus ning ühine muusikaline hingamine. RESTLESS SOUL pakub kuulamiseks muusikat jazzist popini - nende moodi. Esitamisele tulevad nende enda looming ning teiste artistide poolt kirjutatud lemmiklood nii aegade hämarusest kui ka tänapäevast. Bändi vokaali eest hoolitseb MERILI JOHANSON, kesi on muusikaga ühel või teisel moel seotud olnud kogu oma teadliku elu - osalenud erinevatel lauluvõistlustel, olnud taustavokaal ning esinenud sooloartistina. Iga kohtumine publikuga ning koostöö nende imeliste muusikutega on tema jaoks väga eriline ja ääretult põnev. TARMO SILLAOTS on pianist, helilooja, õpetaja ning arranžeerija. Tema eesmärk laval on luua head muusikat ning rõõmustada seeläbi oma publikut. Klahvpillimängijana on ta tänaseks saatnud väga paljusid armastatud Eesti lauljaid ning esinenud pea kõigil Eesti suurematel kontsertlavadel. SIIM AIMLA on Muusik suure algustähega. Ta on saksofonist, helilooja, õpetaja, dirigent, muusikaline eeskuju... nimekiri on lõputu. REIGO AHVEN on tõenäoliselt kõige ilusama naeratusega trummar Eestis. Tema täpne rütm ja muusikatunnetus paitavad meie kõrvu teiste hulgas näiteks ansamblites Lenna ja Kirsiõied. RESTLESS SOUL esineb Vanasadama pealaval pühapäeval, 20. juulil kell 17.00, vahetult enne Merepäevade lõppkontserti.

ALMOST NATURAL Vanasadama pealaval

Pühapäeval, 20. juulil kell 16.00 astub Vanasadama laval üles põnevat, elektroonilise muusika sugemetega põimitud loomingut viljelev ansambel Almost Natural. Algselt Anis Arumetsa ja Amiran Gorgazjani koostööst algatatud projektist sirgus nö täieõiguslik bänd siis, kui sellega liitusid Oliver Mazurtšak ja Karl-Juhan Laanesaar.
Almost Natural´i eesmärgiks on hajutada elektroonilise ja rokkmuusika piire, tuues lavale modernselt sünteetilist, kuid samas elavat saundi. Bänd enda hinnangul on nende suurimateks mõjutajateks Muse, Deadmau5, Mt Eden, KOAN Sound ja Depeche Mode.

PÖÖRIÖÖ JA SUME SUVEÕHTU

Kui keegi tahab kuulata midagi tõeliselt südant soojendavat, peab ta kuulama ansambel Pööriööd. Pööriöö teeb kitarrifolki Tõnis Karki lauludele autori ja Reimo Va seades. Seaded on eesti keeles ja akustilised. Laulud on elulised ja mehised – kõige paremini sobivad need soojal suveööl rannas lõkkeääres laulmiseks. Iga laul on eraldi veste, iseseisev lugu. Laulutekstide sisuks on armastus, ometi ei leia seda sõna üheski laulutekstist. Lauldakse metsast ja merest, põldudest ja niitudest, koertest, kaladest, naistest ja meestest. Pööriööd kuuleb esinemas Lennusadama laval reedel, 18. juulil kell 17.00.

LEGENDAARNE DJ CHRIS COCO NOBLESSNERIS

Merepäevade Noblessneri sadama programmi üks nael on sel aastal kahtlemata 19. juuli ööesl üles astuv briti DJ Chris Coco! Lisaks DJ ametile on Chris Coco ka plaadifirma Melodica juhtfiguur, saatejuht raadios, muusikakuraator ja ajakirjanik ning tõeline hea maitse spetsialist. Merepäevadele toob Chris kaasa oma kuulsa Balearic vibe'i, mille alustalaks on soojalembesed helibriisid, kus sulavad mahedaks tervikuks kokku chill-out, house, disco, trip-hop, dub, ja elektroakustilised suunad. Chris Coco´t saab kuulda Noblessneri sadamas Eesti Popsi Ööfestivali raames laupäeval, 19. juuli südaööl (NB! Kontsert on piletiga!)

AJALOOLINE AURUJÄÄMURDJA TALLINNAS

Tallinna Merepäevadel on sel aastal suurepärane võimalus näha oma silmaga Soome Aurulaevaseltsi au ja uhkust - täielikult renoveeritud ajaloolist aurujäämurdjat, Soome Aurulaevaseltsi lipulaeva "Turso". "Turso" on ainuke säilinud laev, mille Soome riik oli peale Talvesõda sunnitud reparatsioonide käigus loovutama toonasele Nõukogude Liidule. Valminud 1944. aastal Helsingis, kadus alus peale sõda Nõukogudemaa laiadesse avarustesse ja ainult õnneliku juhuse läbi üles leitud laev leidis uue hingamise alles sellel sajandil. Tema ennistamist alustati 2004. aastal ning tänaseks on sellest saanud uhke muuseumilaev, mis on võimeline ka oma mootorite jõul seilama ning külastajatele rõõmu pakkuma nii Soome kui ka välismaa erinevatel meresündmustel. Merepäevade ajal saab "Tursot" külastada Lennusadamas.