1. Teavita lähedasi oma plaanidest ja asukohast

Hoia oma vanemaid ja lähedasi alati oma tegemiste ning käikudega kursis, eriti kui lähed kodust kaugemale. Kanna kaasas laetud telefoni ja ole kättesaadav.

2. Eelista turvalist ja tuttavat keskkonda

Kindlasti tundub põnev sõita mõnda uude kohta või linna, kuid ole alati informeeritud kohalikest oludest, näiteks transport, ööbimisvõimalused, toitlustuskohad, abi saamise võimalused jm.

3. Jälgi valvsalt isiklikke esemeid

Hoia alati telefon, rahakott, dokumendid ja muud väärtuslikud esemed soovituslikult lukuga taskus või kotis. Jälgi oma vara ja ära jäta esemeid valveta.

4. Tunne ja tea oma koduteed

Enne sündmust või koosviibimist mõtle alati läbi, kuidas saad tagasi koju või turvalisse keskkonda. Lepi vanemate või sõpradega kokku, kuidas liikled. Ära kindlasti mine kaasa inimestega, keda sa ei tunne.

5. Turvalisus liikluses ja transpordivahendites

Sama oluline, kui on autoga sõites kinnitada turvavöö, on kanda nii ratta, tõukeratta, rulluiskude kui ka muude kergliiklusvahenditega kiivrit. Alkohol ja liiklusvahendid ei kuulu kokku.

6. Hoia oma joogil silm peal

Hoia oma jook alati enda ligi, võta see endaga alati kaasa, ka näiteks tualetti. Ära joo jooki, mille valmistamist sa ei näinud. Samuti ära tarvita jooke, mida pole varem proovinud – sa ei tea kunagi, kuidas need sulle mõjuda võivad.

7. Ole ujudes ettevaatlik

Kui tunned end halvasti, oled haigestunud või oled tarvitanud alkoholi, ära kindlasti ujuma mine. Samuti veendu ujuma minnes veekogu ohutuses ja väldi tundmatus kohas vettehüppeid. Sama kehtib basseinipidude või spaakülastuste kohta.

8. Liikle turvaliselt hämaras ja öisel ajal

Võimalusel väldi öisel ajal üksi liikumist piirkondades, kus võivad esineda ohud, või kohtades, mida sa hästi ei tunne. Ära kanna kaasas väärtuslikke esemeid.

Pea meeles! Selleks et lõbusad koosviibimised, peod ja sündmused mööduksid turvaliselt, pead ise selleks pingutama. Suhtle oma lähedastega, järgi ohutusnõudeid ja hoia väärtuslikud esemed enda lähedal!

Noorteinfoportaal Teeviit

Projekt valmib Delfi, Teeviit.ee, Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Haridus- ja Noorteameti koostöös.

Jaga
Kommentaarid