ÜLDISED PIIRANGUD

Haiged jäävad karantiini | Inimesed, kellel on diagnoositud COVID-19, peavad jääma 10 päevaks karantiini, mille vältel tohib oma elukohast lahkuda vaid vältimatuteks käikudeks. See kehtib ka varjupaikade ja turvakodude elanikele, kes peavad jääma kohapeale karantiini.

Karantiini saavad lühendada tervishoiutöötajad edasilükkamatute tööülesannete täitmiseks, kui haigussümptomid on taandumas ja järgitakse kõiki ettenähtud ohutusmeetmeid. Karantiini saab lühendada üksnes tööülesannete täitmiseks tööandja otsusel, muudes kohtades ja tegevustes karantiin jätkub.

Lähikontaktsed on 7 päeva eneseisolatsioonis | COVID-19 haigega koos elavad või kokku puutunud lähikontaktsed peavad jääma eneseisolatsiooni seitsmeks päevaks. Kodust tohib lahkuda üksnes igapäevaseks toimetulekuks hädavajaliku hankimiseks, kui see pole muul viisil võimalik ja õues viibimiseks, kui võetakse kasutusele kõik meetmed haiguse võimaliku leviku tõkestamiseks ning toimitakse Terviseameti juhiste kohaselt.

Eneseisolatsiooni ei pea jääma lähikontaktsed, kes on

- vaktsineeritud (või vaktsineerituga võrdsustatud) ning saanud tõhustusdoosi ja süstist ei ole möödas rohkem kui aasta
- läbinud esmase COVID-19 vaktsineerimiskuuri ja viimasest doosist ei ole möödunud rohkem kui üheksa kuud (270 päeva)
- vaktsineerituga võrdsustatud (st haiguse läbi põdenud ja saanud ühe doosi vaktsiini) ning viimasest süstist ei ole möödas rohkem kui üheksa kuud (270 päeva)
- COVID-19 haiguse viimase kuue kuu (180 päeva) jooksul läbi põdenud ja arsti poolt terveks tunnistatud
- kuni 18-aastased (kaasa arvatud) ja 2021/2022. õppeaasta kestel 19-aastaseks saavad lapsed ja noored, kellel ei ole haigustunnuseid ning kelle lähikontakt leidis aset lasteaias või -hoius, üldhariduskoolis, kutseõppeasutuses, huvihariduses ja -tegevuses või noorsootöös.

Eneseisolatsiooni on soovitatav jääda ka inimestel, kes on küll vaktsineeritud või COVID-19 haiguse läbi põdenud, kuid kellega koos elav inimene on haigestunud. Sel juhul tuleks vähemalt seitsmeks päevaks jääda koju ja teha võimalusel kaugtööd. Kui kodus töötada ei saa, väljastab perearst haiguslehe ning inimene saab ravikindlustushüvitist.

Kodust tohib lahkuda igapäevaseks toimetulekuks hädavajaliku hankimiseks, kui see pole muul viisil võimalik, ja õues viibimiseks, kui võetakse kasutusele kõik meetmed haiguse võimaliku leviku tõkestamiseks ning toimitakse Terviseameti juhiste kohaselt.

REISIMINE

Reisimine Eestisse ja Eestist välismaale on kõigile lubatud, kuid riigipiiril kehtib erikord. Reisimisega seotud piirangud sõltuvad reisimise hetkel Eestis kehtivast riskitasemest ja riigi riskitasemest, kust saabutakse.

Eestisse saab siseneda | Eesti kodanikud ja elanikud lubatakse riiki sõltumata sellest, kas neil on haigustunnused või mitte.

Eestisse tohivad töötamise, õppimise, turismi, spordi jm eesmärgil tulla ka teiste riikide (nii Euroopa Liidu kui kolmandate riikide) kodanikud. Kolmandate riikide kodanikel peab riiki sisenemiseks olema kehtiv Schengeni viisa.

Riigipiiri ületamisel võib rakenduda 7-päevane liikumispiirang | Saabumisel Euroopa riigist, mille nakatumisnäitaja on üle 300, peab jääma 7 päevaks eneseisolatsiooni. Piirangutest on vabastatud inimene, kellel on vaktsineerimiskuur lõpetatud ning selle lõpust ei ole möödunud rohkem kui aasta või kes on COVID-19 haiguse viimase poole aasta jooksul läbi põdenud ja arsti poolt terveks tunnistatud.

Riskiriikide nimekirja leiate siit: Kellele piirangud kohalduvad?

- - -

Ilma piiranguteta saavad Eestisse siseneda:

- Eesti kodanikud ja elanikud ning nende perekonnaliikmed.
- Euroopa Liidu* ja Euroopa Majanduspiirkonna (lisaks EL riikidele Island, Liechtenstein ja Norra), Šveitsi Konföderatsiooni, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi, Andorra Vürstiriigi, Monaco Vürstiriigi, San Marino Vabariigi või Vatikani Linnriigi (Püha Tool) kodanikud, elanikud ning pikaajalise viisa omanikud ja nende perekonnaliikmed.
- Inimesed, kes saabuvad punktis 2 nimetatud riikidest.
- Inimesed, kes on lahkunud sõjalise konflikti tõttu Ukrainast.
- Alla 12-aastased.
- Kolmandatest riikidest saabuvad kolmandate riikide kodanikud, kes esitavad kehtiva tõendi COVID-19 haiguse vastu vaktsineerituse; COVID-19 haiguse läbipõdemise või kuni 48 tundi enne Eestisse saabumist tervishoiutöötaja poolt tehtud SARS-CoV-2 RT-PCR või Euroopa Liidu terviseohutuse komitee heaks kiidetud SARS-CoV-2 antigeen-RTD testi negatiivse tulemuse kohta.
- Vaktsineerimata haigustunnusteta kolmandate riikide kodanikud, kes läbivad Eesti territooriumi viivitamata oma elukohariiki jõudmiseks.
- Kehtivad ka muud erandid, mille kohaselt võivad riiki siseneda näiteks kauba ja tooraine transportijad, rahvusvahelise kauba- ja reisijateveoga seotud inimesed, Eestis tegutseva ettevõtte tehnoloogilise tööga seotud inimesed, tervishoiuteenuste osutajad, diplomaadid, rahvusvahelise sõjalise koostöö raames saabuvad inimesed ning sisenemiseks eriloa saanud inimesed.

* Euroopa Liidu riigid on Austria, Belgia, Bulgaaria, Eesti, Hispaania, Horvaatia, Iirimaa, Itaalia, Kreeka, Küpros, Läti, Leedu, Luksemburg, Madalmaad, Malta, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Taani, Tšehhi, Ungari

COVID-19 vaktsineerituse ja läbipõdemise tõendamine | Kui oled vaktsineeritud Eestis, saad oma immuniseerimise andmetega tutvuda ja need vajaduse korral välja printida või alla laadida patsiendiportaalis digilugu.ee. Vaktsineeritust saad tõendada ka paberkandjal immuniseerimispassiga.

Inimesed, kes on vaktsineeritud välimaal olles, saavad seda tõendada, esitades:

- immuniseerimispassi, selle koopia või vastava tõendi (sh EL nõuetele vastav COVID-19 digitaalne vaktsineerimise tõend);
- teise riigi andmebaasi väljatrüki, mis on ametlikult kinnitatud;
- immuniseerimispassi (mille väljastamist on võimalik paluda tervishoiuteenuse osutajalt paberkandjal).

Teises riigis teostatud vaktsineerimist tõendav dokument peab olema ladina või slaavi tähestikus, eesti, vene või inglise keeles ning sisaldama järgmist informatsiooni:

- haigus, mille vastu immuniseeriti;
- immuniseerimise kuupäev;
- immuunpreparaat, mida kasutati;
- mitu annust on isikule manustatud;
- tõendi väljastaja andmed.

Eestis aktsepteeritakse kõiki Euroopa Ravimiameti heakskiidu saanud vaktsiine, samuti neid, mis pole veel saanud EL müügiluba, kuid on tunnustatud lähteriigis.

Kui oled viimase kuue kuu jooksul COVID-19 haiguse läbi põdenud, saad sellekohase tõendi patsiendiportaalist digilugu. Tõendi saab luua alates 11. päevast pärast positiivset Sars-Cov-2 PCR testitulemust.

Inimesed, kes põdesid haiguse läbi teises riigis, peavad esitama ladina või slaavi tähestikus, eesti, vene või inglise keeles ametlikult kinnitatud tõendi (mis võib olla ka teise riigi andmebaasi väljatrükk) või ravidokumendi väljavõte. Positiivne antikehade test ei ole piisav läbipõdemise tõendamiseks.

Esitatud dokumendil peavad olema järgmised andmed:

- isikuandmed;
- läbipõdemise aeg;
- terveks tunnistamise kliiniline alus;
- testimise läbimise korral: analüüsi metoodika; selle tulemus; testi tegemise koht ja aeg; testi tegija ning viimase andmed.

ÕPPE- JA HUVITEGEVUS, TÄIENDUSKOOLITUS

Lasteaiad, koolid, huviringid ja täiendõpet pakkuvad haridus- ning noorteasutused on avatud.

Koolid on avatud, huvitegevused võivad toimuda | Õppetöö toimub tavapärasel viisil. Endiselt on oluline järgida hajutatuse ja desinfitseerimisnõudeid. Rahvarohketes siseruumides on soovitatav kanda maski.

AVALIKUD ÜRITUSED JA KOGUNEMISED

Avalike ja suurürituste läbiviimisel on oluline hinnata kohalikku nakatumise olukorda ja ürituse eripärasid ning tagada tingimused haiguse võimaliku ülekandumise vältimiseks. Riskirühma kuuluvatel inimestel soovitatakse suurüritustel osalemist vältida.

Avalikud üritused ja koosolekud on lubatud | Rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis on soovituslik kanda maski, eriti riskirühmadel. Samuti on soovitatav hoida võimalusel mõistlikku distantsi ning pesta või desinfitseerida regulaarselt käsi.

KAUBANDUS

Rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis on soovituslik kanda maski, eriti riskirühmadel. Samuti on soovitatav hoida võimalusel mõistlikku distantsi ning pesta või desinfitseerida regulaarselt käsi.

Poed ja kaubanduskeskused töötavad | Rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis on soovituslik kanda maski, eriti riskirühmadel. Samuti on soovitatav hoida võimalusel mõistlikku distantsi ning pesta või desinfitseerida regulaarselt käsi.

TOITLUSTUS

Kohvikud, restoranid ja toitlustusettevõtted on avatud.

Kohvikud ja restoranid töötavad | Rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis on soovituslik kanda maski, eriti riskirühmadel. Samuti on soovitatav hoida võimalusel mõistlikku distantsi ning pesta või desinfitseerida regulaarselt käsi.

SPORTIMINE JA VABA AEG

Spordivõistluste, trennide, laagrite, spordi- ning liikumisürituste korraldamine sise- või välistingimustes on lubatud.

Sportimine on lubatud | Sportimine ja treenimine on lubatud nii üksi kui rühmades, spordirajatised on avatud.

SAUNAD; SPAAD; VEEKESKUSED JA UJULAD

Saunad, veekeskused, avalikud basseinid ja ujulad on avatud.

Saunad ja ujulad on avatud piirangutega | Rahvarohketes siseruumides on soovituslik kanda maski, eriti riskirühmadel. Samuti on soovitatav hoida võimalusel mõistlikku distantsi ning pesta või desinfitseerida regulaarselt käsi.

Jaga
Kommentaarid