Laboriarsti sõnul tuleb herpesesse nakatunuid pidevalt juurde. „Igal aastal lisandub maailmas hinnanguliselt üle 20 miljoni uue genitaalherpese haigusjuhu,“ selgitab arst. Samas lisab ta, et uuringute järgi ligi 80% inimestest ei ole nakatumisest teadlikud ja seda põhjusel, et herpesviirus ei ole neile kunagi vaevuseid põhjustanud. Seega võib reaalsus olla palju hullem, kui seda näitab haigusjuhtude arv.

Herpes simplex viiruseid on kahte tüüpi — Herpes simplex virus 1 (HSV1) ja Herpes simplex virus 2 (HSV2). Esimene tekitab reeglina lööbe huultele, suu limaskestale või näole, teine peamiselt suguelunditele. Tänasel päeval ei saa aga enam herpesviiruste paiknemisele kindlat piiri tõmmata ja mõlemat tüüpi viirused võivad haiguspildi esile kutsuda nii huultel, suus kui ka suguelundite piirkonnas.

Herpes roomab üle keha

Nimetus herpes tuleb ladinakeelsest sõnast herpein, mis tähendab „roomama“. See iseloomustab haiguse kulgu, mille jooksul ühest väikesest villist võib haigus levida üle kogu keha.

Herpesviirus levib kaitsmata tupe-, päraku, aga ka suuseksi ajal. Arst selgitab, et suuseksi teel on võimalik, et huuleherpes kandub partneri suguelunditele ning haigus võib kaitsmata vahekorra ajal levida ka siis, kui herpese kandjal puuduvad ägedale haigusele iseloomulik lööve ja villid. Lisaks võib herpes levida ka seksmänguasjade jagamise teel.

Genitaalherpes avaldub nii naistel kui meestel suguelunditele tekkivate punetavate ja äärmiselt valulike väikeste villidena, mis mõne päeva pärast haavanduvad ning umbes mõne päeva kuni nädala jooksul ise paranevad. „Genitaalherpese esmase haigushoo korral võivad naistel olla villikestest ja haavanditest haaratud nii häbememokad, tupp kui ka emakakael. Meestel võivad villid ning haavandid paikneda mitte üksnes suguelundi peal, vaid ka kusitis,“ selgitab arst. Ta lisab, et vahel esineb enne genitaalherpese villide teket kahjustunud piirkonnas valu või ebamugavus, mis sarnaneb põletuse või „sipelgate jooksmise” tundele.

Herpese avaldumisega kaasnevad sageli üldseisundi halvenemisele viitavad nähud: üldine nõrkus, halb enesetunne, palavik, lihasvalu ning valulikkus urineerimisel.

Haigus kogu eluks

Genitaalherpese esmase haigushoo kestus võib küündida paari nädalani, kuid õigeaegselt alustatud ravi lühendab arsti sõnul oluliselt nii haigushoo raskust kui ka kestust. Pärast nakatumist jääb viirus organismi kogu eluks. „Peale genitaalherpese esmase haigushoo paranemist võib haigus korduda ning kordudes on haigusnähud üldjuhul samad, ent enamasti tunduvalt kergemad ja lühema kestusega,“ räägib dr Naaber.

Soovitused haiguse leevendamiseks

Kuna herpesviirus avaldub ennekõike immuunsüsteemi nõrgenemisel, aitab arsti sõnul korduvate haigushoogude avaldumise vähendamisele kaasa immuunsüsteemi üldine

tugevdamine: piisavad ja sügava unega öötunnid, tasakaalustatud toitumine, liigsest alkoholist ja suitsetamisest loobumine, tervisesport ja stressiolukordade vältimine.

Osadel inimestel aitab herpese sümptomeid leevendada valuvaigistite võtmine, kergelt soolase veega sooja vanni võtmine, külmakoti hoidmine punetaval või villilisel alal ja võimaliku ärrituse ärahoidmiseks laiema lõikega riiete kandmine.

Partneri herpes ei tähenda aga, et peaks loobuma seksist. Aitab see, kui loobuda seksist vaid haiguse avaldumise ajal ning muul ajal kasutada kondoomi. „Kondoom vähendab genitaalherpesesse nakatumise ohtu, kuid samas ei kaitse see kunagi 100%-liselt ühegi sugulisel teel leviva haigusega nakatumise eest,“ ütleb Naaber.

Herpese kontrolliks ei pea kodust lahkumagi

Kuna herpes kulgeb paraku paljudel juhtudel sümptomiteta, tasub arsti sõnul enne uue partneriga kaitsmata vahekorda astumist või suguhaiguse kahtluse korral end kindlasti haiguse osas testida. Seda kas või iseenda rahustuseks.

Dr Paul Naabri sõnul ei pea suguhaiguste kontrollimiseks kodustki lahkuma. „Eestis on võimalik ennast enimlevinud suguhaiguste suhtes testida anonüümselt, diskreetselt ja turvaliselt, tellides proovivõtukomplekti koos juhendiga koju ning saates uriini- või tupeproovi pakiga laborisse.“ Analüüside vastused edastatakse läbi kodulehe anonüümselt, saadetud testile viitava koodi alusel.

Nii nagu teiste suguhaiguste tekitajate tuvastamiseks, on ka herpesviiruse korral võimalik võtta ise proov kodust lahkumata. Ta selgitab, et herpese proov tuleb võtta haavandi või villi sisust. „Herpese analüüsi saab võtta ainult hetkel, kui esineb herpesinfektsioonist tingitud vill või haavand. Proovi ei tohi võtta, kui villiline lööve paraneb ehk on kattunud koorikuga, kuna sellisel hetkel ei pruugi viirust enam haavandis olla ja analüüs võib anda vale-negatiivse tulemuse,“ ütleb SYNLABi arst. Kui inimesel aga haigustunnused puuduvad, saab herpesviirusesse nakatumist testida verepõhise antikehade testiga.

Jaga
Kommentaarid