Kaalukirurgia Keskuse ülemarsti hinnangul ei tohi muude ülekaalulisusega seotud probleemide kõrval tähelepanuta jätta meeste seksuaaltervist, mis mõjutab oluliselt meeste füüsilist ja vaimset heaolu. „Meeste tervisekuul on kohane rääkida avatumalt sellest, kuidas rasvumine mõjutab meeste hormonaalset tasakaalu, viljakust ja seksuaalsust “ kinnitab dr. Kaur.

Uuringute põhjal on meeste tüsenemise puhul üheks oluliseks mängijaks testosteroon. Peamise meessuguhormoonina mõjutab testosteroon viljakust, eesnäärme talitlust, potentsi, lihasmassi, füüsilist võimekust ning keha rasvaprotsenti. Looduslikult on meeste keha rasvasisaldus võrreldes naistega madalam ning seda just kõrgema testosteroonitaseme tõttu.

Dr. Kauri sõnul on meeste puhul üheks tüsenemise põhjuseks salakaval „testosteroonilõks“. „Testosteroonitaseme languse põhjusteks võib olla eelnev terivseseisund — metaboolne sündroom, ravimid või östrogeenteraapia, aga samavõrra levinud põhjusteks on alkoholism, vähene füüsiline koormus ning rasvumine. See ongi lõks, kus ülekaalulisuse tõttu hakkab testosteroonitase mehe kehas langema, mis omakorda soodustab veelgi edasist tüsenemist. Nõnda kujunebki kiuslik nõiaring, kus mehel on oma rasvumist takistada järjest raskem, sest selleks hädavajalikku hormooni kehas napib,“ selgitab Dr. Kaur.

Meeste rasvumisega kaasneva seksuaalelu kvaliteedi ja viljakuse langus on dr. Kauri sõnul tõsine probleem. Tervelt 20-50% juhtudest on paari lastetus tingitud mehest ning ehki see võib olla geneetiline või kujuneda elu jooksul põetud haiguste tagajärjel, ei tohiks kindlasti alahinnata ka elustiili, rasvumise ja keskkonna mõju meeste viljakusele. Meditsiinilised uuringud kinnitavad, et kaalulangus tõstab meeste seksuaalelu kvaliteeti ja sagedust.

Kuigi paljudel juhtudel piisab kaalulangetuseks füüsilisest koormusest ja paremast toitumisest siis suure ülekaalu korral tasub meestel mõelda ka kirurgilisele sekkumisele. „Nagu rasvumine üleüldiselt on ka kaalukirurgia mõnes mõttes stigmatiseeritud vaatamata sellele, et tegu on tõhusa ning paljudele inimestele sisuliselt ainukese võimalusega oma kaaluprobleemile või terviseprobleemile reaalne lahendus leida. Rääkides viljakusest kaalukirurgia kontekstis on uuringud näidanud positiivseid muutusi sperma mahu, seemnerakkude hulga ja liikuvuse osas just neil meestel, kellel enne kirurgilist sekkumist oli diagnoositud seemnerakkude vähesus või täielik puudumine,“ toob dr. Kaur näite.

Vaatamata sellele, et rasvumine laastab meeste tervist ja vähendab eluaastaid naistega võrreldes rohkem, on näiteks kaalukirurgias meespatsientide osakaal kõigest 20%. „Eks see kinnitab üldteada tõde, et mehed kardavad arsti. Paljud meespatsiendid pöörduvad kirurgilisele konsultatsioonile pahatihti alles siis, kui operatsioon on kõrge ea ning aastatepikkuse ülekaalulisusega arenenud terviseprobleemide tõttu riskantsem, kuigi üldpildis saavutab kaalukirurgiaga meeste puhul sageli naistega võrreldes paremaidki tulemusi. Lõpuks ei räägi me ülekaalulisuse puhul kõigest üksikutest terviseprobleemidest või välimusest vaid elukvaliteedist, vaimsest tervisest ning tervelt ja aktiivselt elatud eluaastatest tervikuna,“ ütleb dr. Kaur kokkuvõtteks.