Õige jahu on eriti oluline kookide, pirukate, küpsiste ja muude küpsetiste õnnestumiseks. Mida suurem on jahupakil olev tüübinumber, seda tumedam ja tervislikum ehk kiudainerikkam on jahu. Tumedam värvus tuleneb sellest, et jahu jahvatamisel on nisuteri vähem kooritud ning jahu sisaldab rohkem kliisid ja kiudaineid.

Tuhasuse (jahvatamisel jahu sisse jäänud kliide hulk) alusel jaotub nisujahu kuueks tüübiks.

Tüüp 405 – tuhka mitte üle 0,5% ehk nn kõrgeim sort

Tüüp 550 – tuhasus 0,51-0,63%, vastab kõrgele sordile ning on peene jahvatusega

Tüüp 812 – tuhasus 0,64-0,90%, vastab nisujahu I sordile, sisaldab vähe kliisid

Tüüp 1050 – tuhasus 0,91-1,20%, vastab nisujahu II sordile

Tüüp 1600 – tuhasus 1,25-1,8%, vastab lihtjahule, sisaldab peenestatud kliisid

Tüüp 1700 – tuhasus 2,1%, täisterajahu

Jahu kvaliteedi ja välimuse muutmiseks kasutatakse jahuparandajaid. Levinum jahuparandaja on askorbiinhape ehk C-vitamiin. Askorbiinhappe lisamine lühendab jahu jahvatamisjärgset laagerdusaega, muudab jahu kvaliteetsemaks, mõjutades soodsalt just kleepvalgu omadusi ning vähesel määral ka valgendab jahu. Tänu jahule lisatavale askorbiinhappele on taigen elastsem ja stabiilsem (kannatab pikemat seismisaega). Nisujahu toiteväärtuse parandamiseks lisatakse B1-vitamiini ja rauda. Seda selleks, et jahu toiteväärtus oleks peale jahvatamist nisutera tasemel, kirjutatakse portaali Veskimati.ee lehel.

KÜPSETUSPULBER

Kergitusaine tagab taina mahu. Küpsetuspulbri tükid teevad taina sisse ja seejärel küpsetistesse augud. Küpsetuspulbrit ei segata seetõttu lihtsalt jahuga, vaid pigem sõelutakse, soovitab portaal Ichkoche.at

MUNAD

Mitte iga taina sees pole muna vajalik. Näiteks muretaina puhul sõltub munade kasutamine eelistusest.

Klassikaline muretainas ehk liivatainas koosneb:

1 osa suhkrut

2 osa rasvaine (või, margariin)

3 osa nisujahu

Pöörake munade ostmisel tähelepanu ka nende suurusele. Enamikus retseptides kasutatakse M-suurusega mune. On ütlematagi selge, et munad peaksid olema hea kvaliteedi ja päritoluga.

SUHKUR

Küpsetamisel võib kasutada mitut tüüpi magusaineid: tuhksuhkur, granuleeritud suhkur, fariinsuhkur, roosuhkur, vahtrasiirup või mesi.

Mõned soovitused:

  • Besee- ja makroonimasside jaoks peaksite kasutama tuhksuhkrut, kuna see seob paremini.
  • Pruun suhkur ja roosuhkur on imelise karamellise maitsega.
  • Mesi on suhkrust vähem magus ja muudab taina pehmemaks. Mesi ei sobi muretaina valmistamiseks.
  • Kasutage vanillisuhkru ja vanilliini asemel aeg-ajalt päris vanilli. Aroom on võrreldamatu.

RASVAINE

Rasv või margariin? Või maitse küpsetistes on ainulaadne. Algajatele muudab või aga taina töötlemise raskemaks. Nii küpsiste sõtkumine kui ka väljalõikamine muutub margariini kasutamisel lihtsamaks.

VÜRTSID

On palju erinevaid vürtse, mis sobivad paljude küpsetistega ideaalselt kokku. Näiteks kaneelilõhn on jõuluköögi lahutamatu osa. Meeldivaid maitsenüansse lisavad ka aniis, nelk, kardemon, ingver, muskaatpähkel või vanilje.

Kõik, mis maitseb, on lubatud. Olge loominguline ja katsetage maitsetega!

Pähklid, mandlid, mooniseemned, sarapuupähklid ja Kreeka pähklid, mooni-, ja seesamiseemned, rosinad, mandlid või pistaatsiapähklid. Need kõik lisavad küpsetistele maitset ja kaunist välimust.

ŠOKOLAAD JA MARTSIPAN

Kasutage küpsetamisel kvaliteetset šokolaadi. Šokolaadiosaga tainas kasutatakse kas riivšokolaadi või kakaopulbrit (tähelepanu: sõeluge alati nii, et tainasse ei moodustuks tükke).

Martsipani saab kasutada dekoratiivse elemendina või täidisena. Selle lahti rullimine võib olla veidi vaevarikas kuna mass on väga kleepuv. Nipp: kasutage rullimisel tuhksuhkrut.

ALKOHOL

Alkohol on küpsetistes maitse kandja rollis. Klassikalistes jõulukeeksides ja rummipallides pakuvad pidulikku ja rikkalikku aroomi rumm kui konjak.