Kui te ei ole tigusid varem söönud, siis Rooma tigu on just sobiv algajale. Seda on aretatud ja tarbitud iidsetest aegadest. Söögiks kasvatada proovisid tigusid esimestena tõenäoliselt roomlased. On säilinud isegi juhised, mille kohaselt tuli neid hoida jahedas ja niiskes kohas, kaitsta otsese päikesekiirguse eest ja takistada järsukaldaliste sügavate kraavidega loomakesi laiali roomamast. Enne söömist soovitati tigusid lisatoiduga nuumata. Tuntud krooniku Pliniuse pärimustes on juttu Hirpinuse aiast, kus peeti eri liiki tigusid söögiks ja raviks ning neid nuumati jahust ja veega lahjendatud veinist valmistatud kördiga. Keskaegses Euroopas sõid tigusid meelsasti kloostrielanikud, eriti hinnatud olid nad paastu ajal. Veelgi enam – paljudesse riikidesse on viinamäetigu sattunud just munkade vahendusel: teda kasvatati kloostriaedades. Ka meile Lääne-Eestisse tõid selle liigi oletatavasti kloostrielanikud, kirjutab Urmas Kokassaar ajakirjas Eesti Loodus.

Rooma tigude valmistamine

Rooma tigude söögiks ettevalmistamine nõuab mõningaid teadmisi. Kuna nad on limased ja väga sitke lihaga, hoitakse neid enne valmistamist paar päeva ilma toiduta. See tähendab, et teo sooled võivad täielikult tühjeneda. See ei kõla maitsvalt, nii et algajatel ei soovitata esialgu ise tigusid toiduks teha. Kõigepealt puhastatakse teod äädikavees ja keedetakse keevas soolases vees umbes 15 minutit. Nüüd saab teod kojast välja tõmmata. Seejärel eemaldatakse sisikond ja loputatakse hoolikalt. Edasi vastavalt retseptile teod, kas keedetakse, praetakse või küpsetatakse.

Tigude söömises algajatele sobivad hästi eelnevalt puhastatud teod, sest aeganõudev ettevalmistus pole enam vajalik. Prantsusmaal nauditakse Rooma tigusid värske baguette´i ja klaasi hea valge veiniga.

Maitse ja konsistents

Algajale on muidugi oluline teada, mida maitse osas oodata. Kõige paremini saab maitset võrrelda kalmaariga.

Rooma teod restoranis

Isegi kui Rooma teod on delikatess, saab neid väikese raha eest restoranis maitsta ja nautida. Enamasti pakutakse neid ürdivõi, koorekastme või vürtsika tomatikastmega.