Ilmselt on paljud meist vanemate-vanavanemate käest riielda saanud, kui toas vilet laseme. Vana uskumuse järgi seda teha ei tohi – maja läheb põlema! Aga miks see nii on? Marju Kõivupuu selgitab, kust see alguse on saanud ja millega seda seostatakse.

Vanakuri, pagan või kurat on Eesti rahvapärimuses väga tihe külaline. Tema käest saab hinge hinna (sõna otseses mõttes!) eest endale krati tellida. Kratt või puuk, üks sama puha. Kratt aitab rikkust koguda, ent tema eest müüaksegi kuradile hing maha.

Lisaks on väga paljud õudusjutud seotud loomadega. Saates arutatakse ka selle üle, millised loomad tähendavad halba ennet, millised head.

Näiteks nastikut on peetud heaks endeks. Nastiku kujul võib esineda ka kratt, kes naabertalust piima ja võid toomas käib. Musta kana kujul võib ilmuda aga hoopis kadunud esivanem.

Tänapäeval räägitakse heli- ja valgusreostusest. Pimedust meil enam polegi, alati paistab kuskil mõni tanklatuluke. 100 aastat tagasi võis olukord olla hoopis teistsugune, inimesed kogesid täielikku kottpimedust. Palju see peeruvalgus ikka valgust andis! Ja seal pimeduses hakatigi nägema tonte, kodukäijaid, haldjaid, kummitusi, poltergeiste, kuradeid, hingi ja kõiksugu muid tegelasi.

Kuula saatest lähemalt:

1x
00:00


Saatejuht: Taavet Kase

Tagasiside: eso@delfi.ee