Kuigi teataval määral on stress meile kasulik – see aitab keskenduda ja tugevdab lühikest aega isegi immuunsüsteemi –, siis pikaajalisest ja akuutsest stressiseisundist võib tekkida erinevaid probleeme, nagu peavalu, kõhuprobleemid, väsimus või isegi tujukõikumised. Kõik teavad, et kvaliteetne uni, regulaarne liikumine ja tervislik toiduvalik aitavad kehal pingeseisundiga võidelda, kuid nii mõnigi vitamiin ning toidulisand võib siinkohal samuti kasulik olla.

1. Melatoniin

Stressiseisundi üks kõige tähtsamaid leevendajaid on piisav ja kvaliteetne uni. Tihtipeale on stress seotud unetusega (raskused magamajäämisel, katkendlik uni või mõlemad). Pidevalt stressis olles võib aga magamajäämine probleeme põhjustada, mis omakorda suurendab stressi ja sel moel tekib äärmiselt ebatervislik surmaring.

Melatoniin on inimese kehas naturaalselt tekkiv hormoon, mis mõjutab meie ärkveloleku ja uneaja tsüklit. Uuringutes, kus osales 1683 unehäiretega inimest, tuli välja, et melatoniini tarbimine vähendas magamajäämisele kulunud aega ja pikendas üldist uneaega. Peab märkima, et kuigi melatoniin aitas inimestel kiiremini uinuda ja lisas uneaega, siis unekvaliteeti see oluliselt ei mõjutanud. Kokkuvõttes võib melatoniini tarbimine unehäirete puhul aidata, ent suuremate uneprobleemide korral peaks uurima, mis lisaks stressile probleeme põhjustab.

2. Ashwagandha

Ashwagandha ehk uimastav juustumari (Withania somnifera) on India päritoluga taim. Seal kasutatakse seda ajurveeda ravimismeetodis (ajurveeda on Indiast pärit vana õpetus, kuidas oma keha tasakaalus hoida).

Uuringu käigus, kus valiti juhuslikult 60 stressisümptomitega patsienti, anti inimestele 60 päeva jooksul iga päev 240 mg ashwagandha ekstrakti või siis platseebot. Inimesed, kes päriselt taimeekstrakti said, väitsid platseebopatsientidele vastupidiselt, et tunnevad vähem stressi, ärevust ja depressiooni. Samuti leiti, et ekstrakti tarbinud patsientide hommikune kortisoolitase vähenes 23 protsendi võrra (kortisool on hormoon, mida loetakse stressihormooniks).

3. L-teaniin

L-teaniin on aminohape, mis aitab kaasa närvisüsteemi normaalsele talitlusele, peamiselt leitakse seda teelehtedest.

Laiaulatusliku uuringu käigus selgus, et rohelist teed joonud inimeste ärevustase vähenes, samal ajal kui nende tähelepanuvõime ja mälu paranesid. Seda loetakse tees leiduva l-teaniini ja kofeiini koosmõjuks. Teises uuringus, kus uuriti l-teaniini mõju eraldi, leiti, et rasket vaimset ülesannet täitma pandud inimeste pulss vähenes – nad said pingeolukorras paremini hakkama. Kokkuvõtlikult võib öelda, et l-teaniin on teelehtedes leiduv naturaalne aminohape, mis aitab lõõgastuda ja vähendab stressitaset.

4. B-vitamiinide kompleks

B-vitamiinide kompleks sisaldab üldjuhul kõiki B-grupi vitamiine, mis mängivad olulist rolli nii seedimisel kui ka aju- ja südametervise hoidmisel.

Homotsüsteiin on aminohape, mille ebanormaalselt kõrget taset seostatakse nii stressi kui ka mitmete tõsiste haigustega (näiteks südamehaigused, dementsus jne). Huvitaval kombel leiti uuringus, kus töö tõttu tekkinud stressis olnud inimestele anti 60 päeva jooksul B-vitamiinide kompleksi, et see vähendas võrreldes platseebopatsientidega nende homotsüsteiini taset. Peale selle paranes ka nende üleüldine meeleolu ja nad tundsid vähem väsimust.

Allikas: healthline.com