Täna, kell kaheksa õhtul, sai alguse "Solidaarsusüritus Valgevene rahvaga", kuhu on Facebook'i sündmuse kohaselt oodata vähemalt 362 inimest. Ülejäänud 746 on vajutanud "huvitatud" nupule.

Sündmus on mõistagi seotud möödunud pühapäeval aset leidnud Valgevene presidendivalimistega - Vabaduse väljakule kogunev rahvamass võtab tunnikese oma õhtust, toetamaks Aleksandr Lukašenko autokraatia vastu astuvaid kodanikke.

Ent mida täpsemalt kõnealuse üritusega taotletakse?

"Meie eesmärk on panna teised riigid tunnustama Tihhanovskajat Valgevene presidendina, kutsuma Lukašenkot üles rahulikule võimu üleandmisele ning õhutama vägivaldse kohtlemise elimineerimist riigis," rääkis Delfile üks sündmuse korraldustiimi liikmeist, Petra Lizaveta Maliukevitš. "Ootame, et kõik Euroopa Liidu riigid ühineksid ning võtaksid kiiresti midagi Valgevene küsimusega ette."

Alates läinud pühapäeval toimunud presidendivalimistest on Valgevene asulate tänavail lahti mäss: kohalikud moodustavad inimkette, peavad kaklusi OMONlastega ning skandeerivad, käte vahel plakat Lukašenkole, millel ilutseb "Mine ära!".

Ootame, et kõik Euroopa Liidu riigid ühineksid ning võtaksid kiiresti midagi Valgevene küsimusega ette.

"Pole ühtki valgevenelast, keda käimasolev ei mõjutaks," sõnas Petra Lizaveta. "Meil kõigil on vähemalt üks sõber, kes on meeleavalduste käigus arreteeritud."

Nii on ka tema enda vend avaldamas meelt Lääne-Valgevenes asuvas Hrodna linnakeses, nende sünnipaigas. Lisaks teab ta ka oma sõbranna initsiatiivist tütarlaste koondamisel tänavatele minekuks. Ning täna tuli välja, et üks tema sõber on Minskis juba trellide taga. "Võiksin rääkida sadu sarnaseid lugusid," märkis Petra Lizaveta kokkuvõtlikult.

Teda ajab marru, et pole kedagi, kes valgevenelasi kaitseks.

"Nad peksavad meid vaeseomaks ning pole kedagi, kelle poole õiguse jalule seadmiseks pöörduda," märkis noor naine protestidest kõneledes. "Mu vend rääkis mulle, kuidas tüdrukuid vanglas koheldakse - neid pekstakse julmalt, riietatakse lahti… Inimesed kardavad välja minna, kuna iial ei või teada, kuhu nad hiljem sattuda võivad. Nägin näiteks videot sellest, kuidas inimesi arreteeriti lihtsalt kohvikus, keset tööpäeva."

Seetõttu ei saa tema silmis ka välismaal elavad valgevenelased jätta lihtsalt oma õdesi ja vendi kannatama.

"On võimatu jääda ükskõikseks, kui inimesi tapetakse ja pekstakse tõe rääkimise ning oma valimisõiguse eest," ütles Petra Lizaveta, kes on Eestis elanud neli aastat. "Meie hääled on ära võetud. Valgevene ametivõimud rikkusid seadust ning nad näivad ise uskuvat, et neil on võimalik panna meid vaikima."

Seetõttu organiseeritigi käesolev sündmus: loodetakse abile ka Eesti ametivõimudelt, näitamaks Valgevenes viibivatele inimestele, et vaimselt ollakse endiselt nendega.

Lauluga revolutsioonini

Idee algatajaks võib pidada Galina Panaradi, poolteist aastat Eestis elanud tarkvaraarendajat.

“Ma lükkasin inimesi tagant kuupäeva valimiseks, ma soovitasin laulda ning valisin ka mõned laulud välja," kajastas Galina enese osalust tänase sündmuse toimumisel. Siiski märkis ta, et ei saa sündmuse korraldamise puhul kogu au endale võtta - kohalike valgevenelaste grupp organiseeris seda üheskoos.

Üritusel on kavas ka laul valla lasta.

"Laulame tänasel üritusel, kuna tunneme, et see võiks eestlastele südamelähedane olla ning tahtsime, et sellest sündmusest kujuneks meie laulev revolutsioon. Lisaks on see eestlastele oluline traditsioon, mis aitaks ühildada ja tõsta meie vaimu," kirjeldas Galina sündmuse planeerimist.

Laulud, mis valiti, on järgmised: Valgevene versioon L’Estaca “We Want Changes”, legendaarne Viktor Tsoi laul “Hraj” ning “Warriors of Light” Ljapis Trubetskoi poolt. Lisaks lauldakse võimalusel ka Valgevene mitteametlikku vaimset hümni “Mahutni Boža” ("Kõikvõimas jumal").

Korraldajad on õnnelikud huvi üles näidanud inimeste arvu üle.

"See on ootamatult imeline! Olen nii tänulik kõigile, kes teadvustavad meie rahvuslikku tragöödiat ning on valmis toetama meid rasketes aegades," ütles Petra Lizaveta. "Tahan öelda "SUUR-SUUR AITÄH!" igaühele, kes on oma tähelepanu pühendanud Valgevenes toimuvale."