Lühivideote loomise äpp TikTok sattus umbes kuu eest väikese skandaali keskele, kui selgus, et see loeb Apple'i nutiseadmete lõikelaua (ingl clipboard) sisu. Ehk kasutajate tipitud tekste, mida nutiseade säilitab ajutiselt kindlas digikohas kuni nende kopeerimiseni kuhugi mujale.

Sellise asjaga tegeleb muide väga suur hulk äppe. Aga nagu küberturva-asjatundjad on öelnud, võiks seda teha eelkõige rakendused, mis pakuvad teksti sisestamiseks eraldi välja. Ehk siis tekstitöötlust tähtsale kohale seadvad äpid.

TikToki arendab paraku Bytedance, mis on Hiina firma, nii et paljusid äppe ja firmasid puudutanud asi pöördus suuresti just nende vastu.

USA president Donald Trump paistab armastavat mõtet nii USAs kui läänes üldiselt hiina tehnoloogia kasutamine alla suruda ja ideaalis "asumisele saata", nii et kuna Huawei kägistamine hakkab ilmselt igavaks muutuma, siis oli vaja uut vaenlast, keda esile tõsta.

Süüdistus? TikTok on kahtlane, sest võib koguda kasutajate kohta andmeid ja edastaks neid kodumaa Hiina valitsusele. Lühidalt, TikTok on uus Huawei.

Mida härra Trump siis TikToki vastu plaanib? Esialgu levisid kuuldused, et ta keelab USAs rakenduse kasutamise, kui Bytedance seda USA firmale ei müü, mida Hiina valitsus ju kontrollida ei saa. Sobivaim ostja olla Microsoft.

Siis aga järgnesid teated, et Trump kuulutas TikToki keelustamisest USA-s ning on vastu ka selle müümisele Microsoftile või mõnele teisele USA firmale.

TikTokile on see muidugi suur hoop. Vähe sellest, et äpi keelustas hiljuti India, kus oli seni äpi suurim kodumaa-väline kasutajaskond, nüüd siis on oht kaotada ka USA.

TikToki esindajad on esitanud Trumpile palve lubada neid siiski Microsoftile müüa ning kinnitavad, et on süütud (mitte kellegi spioonid) ja on täitnud USAs kõiki tegutsemiseks vajalikke reegleid ja regulatsioone.

Nad meenutavad ka kõiki neid sadat miljonit ameeriklast, kes äpist meelelahutust leiavad, ja 1000 inimest, keda nad on oma USA tiimi palganud (lubades 10 000 veel palgata, hea raha eest pealekauba).

Kas Trump taltub, saame näha ilmselt lähipäevil. Financial Times'i andmetel plaanib USA president aga alustada lähiajal hoopis suurt ristisõda Hiina tarkvarafirmade vastu, mis USA pinnal tegutsevad ja kogutud andmeid väidetavalt otse Hiina kommunistlikule parteile söödavad.

Kindel paistab aga see, et TikTok ei saa ameeriklastele enam kaua kättesaadav olla, eriti kui selle omanik on Hiina firma.

[HILJEM LISATUD] Microsoft avaldas ajaveebipostituse, kus kinnitas, et tegeleb Bytedance'iga läbirääkimistega TikToki ostmiseks ja plaanib selge kokkuleppeni jõuda 15. septembriks. Selle tulemusel oleks Microsoft videoloomeäpi omanik ja käigushoidja USAs, Kanadas, Austraalias ja Uus-Meremaal.

[4. AUGUSTIL LISATUD] Trump siiski nõustub TikToki tegevuse jätkumisega USAs, kui äpp leiab mõne USA firma näol uue omaniku hiljemalt 15. septembriks. Ta nõuab, et maksuamet oma osa saaks, kuigi segaseks jääb, kuidas.

Microsoft kinnitas uuesti, et on nõus TikToki ostma. See ei rõõmusta aga näiteks Valge Maja kaubandusnõunik Peter Navarro't, kes usub, et TikTok ja teised Hiina päritolu teenused nagu WeChat tuleks USA-s keelustada. Ta leiab ka, et kui Microsoft omandab TikToki, peaks MS muust äritegevusest Hiinas loobuma.

[5. AUGUSTIL LISATUD] Hiina riigimeedia kaudu kostub, et valitsus ei kavatse TikToki sel moel ülevõtmisega leppida. Kui see juhtub, olla neil "mitmeid viise reageerimiseks".

Teine väljaanne nimetas Trumpi plaani otse röövimiseks, mida see omal moel ju ongi: lasta TikTokil USAs edasi elada ainult siis, kui selle uueks omanikuks saab USA firma.