Hüppenööritreeningu 10 plussi:

1. EFEKTIIVNE KALORIPÕLETUS

See ei tule üllatusena, et hüppenööriga hüppamise suurim kasutegur on treeningu efektiivsus. Kümneminutilise trenniga kulutad kaloreid umbes sama palju, kui kaheksa minutiga poolteist kilomeetrit joostes. Head aega, kalorid!

2. “AFTERBURN EFFECT”

Inglise keeles tuntud kui EPOC (excess post-exercise oxygen consumption) ehk tegemist on nähtusega, mis saavutatakse peale intensiivset trenni, kus keha kulutab palju hapniku. Selle taastamiseks kiireneb kehas ainevahetus, mis põletab samuti kaloreid. See tähendab, et intensiivsest trennist on kasu ka pärast diivanil vedeledes.

3. ARENEB TASAKAAL JA KORDINATSIOON

2015. aastal avaldatud uuring kinnitab, et hüppenööriga hüpates areneb nii su tasakaal kui koordinatsioon.

4. TUGEVAMAD JALAD

Sportlastele tuleb hüppenööriga hüppamine väga kasuks, sest selle tegevuse abil tugevnevad nende sääremusklid, mis ümbritsevad liigeseid ja sidemeid. See tähendab vähem pahkluuvigastusi.

5. EFEKTIIVSED RINGTREENINGUD

Ringtreening on hea muskli kasvatamiseks ja kalorite põletamiseks, aga tihti hõlmavad need vähe kardiot. 20-minutiline hüppenööritrenn pakub mõistliku väljakutse.

6. PARANEB KARDIOVASKULAARNE TERVIS

Igasugune pulssi tõstev trenn on füüsiliselt kasulik. Iga päev kümme minutit hüppenööriga hüppamist tagab selle, et pead joostes kaua vastu ja oled tugeva südamega.

7. LUUD TIHENEVAD

Tugevad luud on hädavajalikud, sest vananedes kaotame kehast kaltsiumi ja mineraale, mille tõttu hakkavad meie luud hõrenema. Eriline riskigrupp on menopausi eas naised.

8. KOPSUMAHT KASVAB

Kas trepist üles minek ajab sind hingeldama? Rakenda hüppenööriga hüppamine oma trennirutiini ja lubame, et varsti enam ei aja!

9. ARENEVAD KOGNITIIVSED VÕIMED

Intensiivne treening arendab isegi sinu aju. Füüsiline pingutamine aitab luua uusi ajurakke ja hoiab olemasolevaid tervena.

10. ODAV, PRAKTILINE JA LÕBUS

Hüppenöörid on küllaltki odavad, need mahuvad alati kotti või näiteks reisile kohvrisse kaasa. Kutsu endaga treenima ka oma partner või lapsed, te võite võistelda, kes suudab kauem ilma vigu tegemata keksida.

Nipid ja soovitused hüppenööriga treenimiseks

Kuidas ma treeninguga alustan?

Alusta treeninguga rahulikult. Võta näiteks 20 sekundit hüppamiseks ja 40 sekundit puhkamiseks. See annab su kehale võimaluse uue liikumisega harjuda ja aegamööda vastupidavust ning koordinatsiooni arendada.

Mida hüppamise ajal oma kehaga teha?

Hoia käsi keha lähedal, 90-kraadise nurga all. säti jalad lähestikku ja õlad puusadega ühele joonele — nii püsib selg õiges asendis. Hüppenööri tuleks liigutada randmetest ja maast kõrgele hüppamine pole niivõrd oluline, kui ühtlane tempo.

Kuidas kaitsta jalgu?

Proovi maanduda pehmelt ja kindlasti mitte kandadele. Jalga pane mugavad jooksutossud, et sa end ei põrutaks.

Millised on hüppenööritreeningu riskid?

Oluline on jälgida oma selja asendit, sest seda valesti hoides teeb hüppamine pikemas perspektiivis pigem kahju. Samuti on oluline maanduda pehmelt, et liiga ei saaks kannad ega põlved.

Kellele antud treening ei sobi?

Inimesed, kellel on probleeme südamega, peaksid hüppenööritrenni vältima. Samuti ei ole see trenn kõige sobivam ülekaalulistele, sest hüpates kurnavad nad oma liigeseid.

Mida peaks hüppenööri ostes silmas pidama?

Mugavust. Kergem hüppenöör sobib paremini koordinatsiooni, kiiruse ja vastupidavuse arendamiseks. Raskema hüppenööriga treenimine kulutab rohkem kaloreid ja toonib lihaseid.

Allikas: Purewow