Kai — millest algab õnnelik elu?

Õnnelik elu algab sellest, kui võtta vastutus kõige eest enda elus.

Kuidas saavutada rahulolu oma elus?

Rahulolutunde annab see, kui ärkad iga päev üles rõõmuga. Kui see, mida teed, pakub suurt rahuldust. Kui oskad hinnata seda, kes oled ja seda mis sul on. See on tänutunne. See on siis, kui mõtted, tunded ja tegevused on kooskõlas ja kui kasvad ja arened iga päev. See ongi elamine.

Kui palju peaks keskenduma sellele, et valida n-ö rõõm oma ellu?

Ma arvan, et sellele võiks palju keskenduda. Seda, millele fookuse sead, saad ka elus juurde. Ja miks siis mitte valida rõõmu? Iga päev peaks teadlikult märkama rõõmu enda ümber ja enda sees. Eriti just igapäevastes tegemistes ja asjades, mis on meie jaoks tihti enesestmõistetavad.

Aitate inimesi igapäevaselt, et nad teeks oma esimesi samme, et elada oma unistuste elu — millest alustada tuleb?

Kõik saab alguse tahtmisest ja otsustamisest. Kõigepealt tuleb teha otsus, et jah, ma tahan elada oma unistuste elu. Siis on oluline teada, kes ma olen ja mida ma tahan teha. Eks siis tuleb võtta paber ja pliiats ning vastata küsimusele: mida ma tahan, mida mulle meeldib teha, kui ma saaks teha ükskõik mida, mis see oleks. Ja kes ei tea, mida ta tahab, siis vastata küsimusele: kui ma teaksin, mida ma tahan teha, siis mis see oleks. Seepärast ma nii palju sihist, visioonist ja eesmärkidest ka räägin. See on väga oluline. Ja läbi selle tuleb sulle teadmine, kes sa oled. Me ei saa hakata enne kuskile poole liikuma, kui me ei tea, kuhu tahame kohale jõuda.

Aga kui enam ei oska ega julgegi unistada?

Siis tuleb küsida, kas ma tahan osata unistada, kas tahan julgeda unistada. Kõik saab alguse tahtmisest. Kedagi ei saa sundida midagi tegema. Kui tahtmine on olemas, siis tuleb teha otsus ja nii see läheb. Ka mina olin üks neist, kes julgenud suurelt unistada ega teadnud, mida tahab. Nüüd on pilt palju selgem.

Paljudel on hetkel elus ärevad ajad, töökaotused, teadmatus, mis saab edasi, kas pere saab toidetud ja arved makstud — millist nõu jagate inimestele, kes on sattunud raskesse rahalisse olukorda?

Mida rohkem rõhutada seda, kui raske on, seda raskemaks läheb. Kõigel on alati kaks poolt. Leia endas jõud ja võta korraks tähelepanu ära sellelt, kui raske on, isegi siis, kui tahaks paanitseda, sest töö kaotamine on tõesti väga ränk. On üks harjutus: annad endale kolm päeva aega leida tekkinud situatsioonis midagi head ja kui kolme päeva pärast ei ole seda leidnud, siis paanitsed edasi, sest kui olukord ei ole lahenenud, on see paanika alles.

See nõuab palju eneseületust, sest ikka tahaks mõelda, kui halvasti kõik on. See nõuab suurt teadlikust ja usaldust. Aga see annab võimaluse viia tähelepanu millelegi heale, positiivsele. Olen seda ise proovinud korduvalt ja see töötab. Igal juhul aitab see, kui lood enda peas pildi, kuidas sa tahad, et olukord välja näeks ja keskendud sellele, vaid siis saab tulla lahendus.

Millised on peamised mured, millega täna inimesed teie poole pöörduvad?

Üldjuhul pöördub mu poole kahte tüüpi inimesi: need, kes on enesearengu teel, aga on kinni jäänud teooriasse, ehk ei rakenda seda, mida õpivad ja need, kes tunnevad, et elus mingid olukorrad pidevalt korduvad ja ei oska neid muuta, ehk soovivad midagi rohkemat, mida elul hetkel pakkuda on.

Õpetate kursusel Külluse Meistriklass, kuidas aasta sissetulek teenida kuuga, kuidas siis?

Lühidalt öeldes: vaata üle, kuidas sa midagi teed. Niivõrd oluline ei ole, mida sa teed, vaid kuidas seda teed. Loo visioon sellest, milline on su elu, kui aasta sissetulek on ühe kuu sissetulek. Mida sa siis teeksid, kuidas elaksid, kuidas käituksid, mida tunneksid. Tundub ju lihtne? See ongi lihtne… aga seda ei ole kerge teha ja üksi on suht võimatu teha, sest alateadvuses asuvad uskumused seavad meile suurimaid piiranguid.

Kuidas muuta uskumusi, puudutagu need siis vaimseid või materiaalseid teemasid?

Uskumusi muuta on lihtne: kirjuta üles hetkeuskumus ja siis pööra see vastupidiseks. Siis läheb keeruliseks — seda uut uskumust tuleb hakata kordama, kas siis harjumuse näol üha uuesti ja uuesti tegema või paberil üha uuesti ja uuesti kirjutades. Miks see osa keeruline on? Sest selleks on vaja püsivust ja järjepidevust. Uskumused, mis on sügaval meie sees, ei muutu üleöö ja nii me annamegi alla, kui paari nädala või isegi kuu pärast tulemust ei näe. Nii et võibolla esimene harjumus, mida endale korrutades tekitada on: ma olen järjepidev.

Milline on teie enda igapäeva elu elamise moto, mille järgi juhindute ja enda elu harmoonias elate?

It is not about finding yourself, it is about creating yourself.

Olen tänulik selle eest, mis mul on, siis saab seda rohkem.