Esiteks, muuda see tema jaoks juba varakult positiivseks kogemuseks — mõtle, milleks naise keha võimeline on. Paljude naiste jaoks on menstruatsioon pigem ebameeldiv ja see on täiesti normaalne. Päevadega kaasneb valutunne, ebamugavus, ärritus ning tunne, et kõht on punnis ja keegi ei taha neid tundeid vabatahtlikult tunda.

Kuid selle asemel, et lasta tal mõelda, et tegemist on igakuise karistusega, tõesta talle, et seda võib vaadata ka positiivsema külje alt. Soovita tal mõelda hoopis, et tegemist on n-ö “igakuise suhtlusega” tema ja ta keha vahel, mille jooksul organism annab märku, et temaga on kõik korras ja su tütar ei pea ka muretsema, et ta on rase.

Murra populaarsed menstruatsiooni müüdid

Kindlasti oled sa neid korduvalt kuulnud:

  • “Su päevad on iga kuu täpselt samasugused.” — Tegelikult ei pruugi sul iga kuu isegi päevi olla ja see on normaalne. Beebipillid ja muud välised faktorid nagu stress ja reisimine võivad naise tsüklit muuta ning kui su tütre päevad ei hakka iga kuu täpselt samal ajal, ei pea kohe muretsema hakkama. Tema keha unikaalne tsükkel areneb koos temaga.
  • “Su tampoon võib su vagiinasse ära kaduda.“ — Esimest korda tampooni kasutamine võib tekitada temas stressi. Menstruatsiooniga kaasneb ka oma keha tundmaõppimine. Üks on aga kindel, tampoon ei saa sinna kaduda! Kuigi on võimalik, et sisestad tampooni endale liiga sügavale ja seda on raske kätte saada, ei lase emakakael sel tegelikult kaugemale jõuda. Peaasi, et ta ei lükka seda liiga sügavale ja vahetab iga 4-8 tunni tagant.
  • “Sa ei saa päevade ajal rasestuda.” — Tegelikult saab küll. Kuigi see pole väga tõenäoline, on see siiski võimalik.


Mõtle ka läbi teised asjad, mida sulle kunagi räägiti ja mis tegelikult tõele ei vastanud, sest on väga suur tõenäosus, et samad küsimused vaevavad täna su tütart.

Tutvusta talle erinevaid hügieenitooteid

Kui müüdid on murtud, näita oma tütrele, millised hügieenitooted on poelettidel olemas ning mida ja millal tal täpselt vaja läheb. Iga naise menstruatsioon on erinev ja seetõttu eelistab iga naine ka erinevaid tooteid. Paneme mõned selgitused ka siia kirja:

  • Hügieenisidemed — ideaalsed tüdrukutele, kellel alles menstruatsioon hakkas. Aseta hügieeniside oma aluspükstesse, et see imaks vere enda sisse, kui see vagiinast välja tilgub. Vaheta hügieenisidet umbes iga nelja tunni tagant, et see lekkima ega kehvasti haisema ei hakkaks. Kuna tegemist on väliste vahenditega, on neid lihtne kasutada ja vahetada. Lisaks on neid hea öösiti kasutada, eriti, kui soovid magada rohkem kui kaheksa tundi jutti.
  • Pesukaitsmed — need on õhem versioon hügieenisidemetest, mida saab kasutada, kui menstruatsioon ei ole enam nii intensiivne või soovid tampooni kasutades lekkeid vältida. See tuleb asetada sarnaselt hügieenisidemele püksikute külge.
  • Tampoonid — tampoonid on suurepärane valik, kui tahad tunda end mugavalt ja samal ajal näiteks sporti teha või mõnes ebatavalises asendis viibida. Kasutamiseks sisesta tampoon vagiinasse, et see koguks menstruaalvere enda sisse enne, kui see kehast välja tilgub. Paljud naised eelistavad kasutada tampoone trenni tehes või ujudes, aga see on hea valik ka naistele, kes ei taha tunda hügieenisidet või pesukaitset aluspükstes. Kui tampoon on sisestatud, ei tunne sa seda enam, aga samal ajal on oluline, et sa teaksid, kus see täpselt on. Ja kindlasti vaheta seda iga 4-8 tunni tagant.
  • Menstruatsioonipüksikud — tegemist on üsna uudse menstruatsiooni tootega, aga see on mugavam variant naistele, kes eelistavad kanda pesukaitsmeid või hügieenisidemeid. Lisaks on need ka keskkonnasõbralikumad, sest saad neid pesta ja uuesti kasutada. Menstruatsioonipüksikud on valmistatud materjalist, mis imavad vere endasse ilma, et see kuskilt välja lekiks ja su riided ära määriks.
  • Menstruaalanum — taaskord üks loodussõbralikum toode, mida saab iga kuu kuni 10 aastat uuesti kasutada. Sellega säästad palju aega, raha ja ka loodust. Menstruaalanuma kasutamiseks pead selle pisemaks voltima ja vagiinasse sisestama ning sättima nii, et see oleks su vagiina “seinte” vastu ja veri lekkida ei saaks. Kuigi selle kasutamine võib alguses keeruline tunduda, harjud sellega kiiresti.


Selleks, et aidata oma tütrel esimeseks menstruatsiooniks valmis olla, soovitame sul panna talle kokku komplekt mainitud toodetest, et ta neid vajadusel kohe kasutada saaks.

Selgita talle, mis tunne see on...

Kuigi su tütrel võib olla neist teemadest ebamugav rääkida, ei tähenda see, et ta ei muretseks nende asjade pärast ning seetõttu on oluline juba varakult talle rääkida, mis tunne see tegelikult on.

Lisaks soovitame sul tõmmata ta telefoni mõni kasulik äpp (näiteks Clue), mis aitab tal jälgida, millal ta järgmine menstruatsioon alati võib, et ta ei peaks stressama, et see juhtub koolis või ühistranspordis.

Lõpetuseks, tuleta talle meelde, et iga naine teab, mis tunne see tegelikult on. Iga naine on tundnud päevadega seoses ärevust ja igal naisel, kellest ta tänaval mööda kõnnib, võib ka sel hetkel menstruatsioon olla. Päevad meenutavad meile iga kuu, milleks naise keha võimeline on ja meenuta oma tütrele seda.

Allikas: Blood+Milk