Kas sinu peast on käinud trenni tehes (nii spordiklubis kui õues) läbi mõni neist järgnevatest mõtetest: „ma vannun, et ta vahib mind“, „need püksid paistavad kindlasti läbi“, „ma näen täiesti naeruväärne välja“, „loodan, et keegi minuga rääkima ei hakka“.

Kui sinu sisemine monoloog on pigem ebakindel kui enesekindel, siis sa pole selles üksi. Lisaks lõpututele teistele kasuteguritele peaks trenni tegemine andma sulle suure sisemise stiimuli. Samas on mitmed uuringud (ja tõenäoliselt ka isiklik kogemus) tõestanud, et avalikus kohas trenni tegemine võib selle igasuguse hea mõju hoopis negatiivseks muuta.

Nende rõõmuks aga, kes avalikult võõraste inimeste ees hantlite tõstmise asemel pigem isegi oma ekspartneriga lifti kinni jääksid, on olemas lõputult viise, kuidas oma suhet trenniga parandada. Personaaltreener ja spordiklubi Body Space Fitness treener Joanna Castro jagab, kuidas trenni tegemise ärevusest üle saada, et see sulle siiski alati positiivseid emotsioone annaks.

Muuda keskkonda

Kui sulle tulevad külalised, siis paned meeleolu loomiseks taustaks muusika mängima, eks? Kuna tihtipeale on just muusika see, mille poole pöördume kui tahame olukorra atmosfääri mõjutada, soovitab Castro teha sama ka trenniga.

„Vali kindlad laulud trenni tegemiseks, mis sind õigesse meeleolusse viivad,“ soovitab ta. „Kui kuulad mida, mida sa naudid, oled juba iseenesest paremas tujus. Mulle isiklikult meeldib trenni alustada rahuliku looga, mis minus hea tunde tekitab ning sealt edasi valida laulud juba vastavalt trenni olemusele, mis mind motiveeriksid.“

Rulli end paika

Enne, kui trenni põhiosa juurde asud, anna endale hetk, et keha ja meel valmis oleksid ning puhasta oma pea mõtetest täielikult — jah, igasugustest negatiivsetest ja endas kahtlevatest mõtetest. Kõige lihtsam viis selle tegemiseks? Castro soovitab vahtrulli kasutada.

„Võta treeningu alguses vahtrull ja alusta oma lihaste masseerimisega,“ ütleb ta. „Lõdvesta samal ajal oma keha, hingates sügavalt nina kaudu sisse ja suu kaudu välja. See aitab igasugust ebamugavustunnet leevendada ning samuti viib ajusse rohkem hapnikku, mis omakorda rahulikkusele kaasa aitab.“

Trennile meeldib seltskond

Kõik tegevused on tunduvalt nauditavamad, kui sõber seda sinuga koos teeb. Selle hulka kuulub ka trenn. „Iga inimene on loomu poolest sotsiaalne olevus,“ ütleb Castro. „Seega kui sul on trennikaaslane toeks, aitab see kindlasti treeningut parema tujuga alustada.“

Missugused on veel sõbraga koos trenni tegemise kasutegurid? Kellegagi koos treenimine mõjutab ka sinu motivatsioonitaset positiivselt. Sõber võib olla just see, kes teeb kindlaks, et sa ei jäta õhtust trenni vahele ning kellega saad iga saavust ja võitu tähistada.

„Kui sul on keegi, kes justkui kontrollib, kas sa tegid trenni, mõjub see väga motiveerivalt,“ ütleb Castro. „Ükskõik, kas ta on ka füüsiliselt sinuga või mitte, temaga tehtud kokkulepe aitab garanteerida, et mõlemad oma plaanile kindlaks jääte ega eesmärke ei unustaks.“

Lõpetuseks: vaid sina tunned oma keha kõige paremini

Kui ka pärast kõikide nende lähenemiste proovimist tundub avalikus kohas trenni tegemine stressirohke, siis ära tee endale liigse sundimisega liiga. Paljud uuringud on näidanud, et ekstraverdid ja introverdid reageerivad stiimulitele erinevalt, seega kui spordiklubisse minek või grupitreening tõepoolest sinu jaoks ei ole, on keha liigutamiseks palju teistsuguseid viise, mis sinus stressi ei tekita, näiteks lihtsad kodused videotreeningud või pikad jalutuskäigud.

Pea lõppude lõpuks meeles, et trenni tegemine on vaid sinu enda jaoks. Sa ei võlgne seda mitte kellelegi, et teatud eesmärke saavutada. Seega on just trenni tegemine üks parimaid isekaid asju, mida oma ajaga teha saad ning keskendu oma isiklikule arengule. Päeva lõpuks oled tänu sellele igas mõttes tugevam.