„Olen seda teemat ka oma hiljuti avaldatud raamatus puudutanud, et kollageen on äärmiselt mitmekülgne,“ märgib Dr Axe. „See peabki olema, sest just kollageeni leidub kõikjal meie kehas. Struktuuriliselt on ju sinu nahk luudest hoopis erinev, samas leidub kollageeni mõlemas ning mõnel juhul on see isegi kudede peamiseks koostisosaks.“

Dr Axe lisab, et mida vanemaks saame, seda olulisemaks muutub kollageeni tarbimine, kuna vanusega hakkab selle tase kogu kehas vähenema. „Lisades 20-50 grammi kollageeni toidulisandina oma igapäevasesse menüüsse, saavad sellest kasu nii sinu kõht, nahk, liigesed, juuksed, küüned, immuunsussüsteem kui ka veresooned.“

See tuleb kasuks ka spordis

Hiljutised uuringud on olnud niivõrd veenvad, et Rahvusvaheline Olümpiakomitee lubab alates 2018.aastast kasutada just kollageeni toidulisandeid treeningsoorituste edendamise ja vigastustest taastumise puhul.

Tervisliku kollageeni taseme säilitaine ei ole oluline ainult professionaalidele. Kui sa armastad aktiivset eluviisi, aitab just kollageen sul seda nautida nii kaua kui vähegi võimalik.

Üheks parimaks viisiks oma keha kollageeniga turgutada on kondipuljongi söömine. Tee seda ise, keetes kana-, liha- või kalaluid supipotis ja lisades sellele tervislikke koostisosi nagu porgandit, sibulat, sellerit või salatilehti. Kollegeeni saad menüüsse lisada ka toidulisandit tarbides.

Loe edasi ja saa teada, missugused on veel need kasutegurid, mida kollageeni tarbimine sinu kehale avaldab:

Püsi paindlik

Liigeseprobleemid ei kimbuta vaid vanemas eas inimesi, vaid artriit või mõni muu liigeseprobleem võib hakata muret tekitama juba varem. Uuringud on aga näidanud, et just kollageen mõjub leevendavalt liigesevalu puhul ja aitab toetada liigeste liikuvust.

Eelmisel aastal viisid näiteks Suurbritannia teadlased läbi uuringu inimeste seas vanuses 51-70 ning leiti, et kala kollageeni tarbimine (koos teiste vitamiinide ja mineraalidega) vähendas ebamugavustunnet nende liigestes keskmiselt 43 % ning liigeste liikuvus paranes 39 %. Lisaks muutus nende nahk elastsemaks. Teadlased järeldasid, et just kollageen võib olla efektiivne lahendus vananemisilmingute aeglustamisel.

Paindlike liigeste jaoks ongi üheks parimaks kollageeni allikaks kondipuljong. Selles sisaldub lisaks ka glükosamiini ja kondroitiini, mida kasutatakse tihti ka artriidi raviks, samuti kaltsiumi, magneesiumi ja fosforit.

Tugevamad lihased

Terved lihaskoed võivad aidata sinu ainevahetust kiirena hoida, mis omakorda aitab ka kaalu kontrollida ning üldist heaolu stabiilsena hoida.

See annab sulle füüsilist vastupidavust ning võimet haigustest ja vigastustest kiiremini taastuda. Lisaks aitab see hoida sinu energiataset kõrgena, mis olenemata vanusest aitab tööelu nõudmistega toime tulla.

Uuringud on näidanud, et kollageen on eriti kasulik koos treeninguga, tõestes kõiki regulaarse aktiivse eluviisi kasutegureid nagu lihaste tugevdamine. Selle taga on kaks äärmiselt olulist kollageeniga seotud aminohapet glütsiin ja arginiin, mis on ka valkude ehitusmaterjaliks. Neid leidub kõrge valgusisaldusega toitudes nagu pähklites, linnulihas ja juba mainitud kondipuljongis. Arginiin ergutab vereringet, et sinu keha saaks lihastesse rohkem hapnikku ja toitaineid viia. Lihaste sõna otseses mõttes toitmine aitab lisaks ka efektiivsemalt treenida, kuna tunned vähem väsimust ja valu.

Kaitse luid

Luud koosnevad umbes 50 % ulatuses valgust. Enamik sellest valgust on kollageen. Uuringud on näidanud, et liiga vähe valku tarbivate inimeste luude tihedus on väiksem.

See on olulisem kui sa arvata oskad, kuna uuringute kohaselt murrab üks naine kolmest ja üks mees viiest vanuses 50+ luu just osteoporoosi tõttu.

Valk muutub sarnaselt kollageenile vanuse kasvades üha olulisemaks. Uuringust, milles osales enam kui 140 000 postmenopausis naist selgus, et juba 20 % suurenenud valgu tarbimine oli otseses seoses märkimisväärselt kõrgema luutihedusega üle kogu keha, kaasa arvatud puusades ja selgroos, mis on üheks suurimaks probleemipiirkonnaks.

Parem voodielu

Arginiin mitte ainult ei erguta vereringet lihastes. Sel on sama mõju ka intiimpiirkonnale, muutes selle kasulikuks aineks nii meeste kui naiste voodielu parandamises.

Mõned uuringud on ka leidnud, et kollageen võib samuti aidata hormoone tasakaalustada ning taastada normaalse seksuaalse funktsiooni naistel, kellel on probleeme östrogeeni tasemega. Teadlased on samuti uurinud kollageeni mõju meestele, täpsemalt seda, kas arginiin võib aidata leevendada erektsioonihäireid. Kuigi kindlad järeldused on veel töös, on teadlased siiski kindlaks teinud, et see võib avaldada positiivset mõju koos ühendiga nimega püknogenool, mis on männikoores leiduv ühend ja mitmete toidulisandite koostisosa.

Vabane ärevusest

Teadlased on leidnud, et kollageen mõjub leevendavalt ärrituvusele, tujulangusele ja stressile. Nimelt võib selles sisalduv glütsiin ergutada kehas serotoniini tootmist — kemikaal, mis depressiooni puhul on kehas märkimisväärselt madal.

Kollageen mõjutab positiivselt ka seedeelundkonda. See võib kaitsta magu haavandite eest, ergutada seedimist ning võib isegi ennetada ärritunud soole sündroomi.

Kuna mitmed uuringud on ka juba tõestanud, et soolestiku tervis on otseselt seotud nii aju kui üldise tervise heaoluga, — tervelt 90 % serotoniini retseptoritest asuvad soolestikus — on äärmiselt oluline, et vaimse tervise säilitamiseks oleks ka seedeelundkond parimas võimalikus vormis.

Vabane kõhurasvast

Kollageen tekitab täiskõhutunde. Toit, mis hoiab sinu kõhu kauem täis, aitab ka kogu päeva jooksul omakorda vähem süüa. Lisa näiteks kollageeni toidulisandit hommikusmuutile, et nautida täiskõhutunnet kauem.

Kollageenis sisalduv glütsiin võib samuti aidata ennetada rasva kogunemist kõhupiirkonda ning seda ka nende puhul, kes tarbivad kõrge suhkrusisaldusega toite.

Teadaolevalt on just sügavast kõhurasvast kõige raskem vabaneda ning omakorda on see ka tervisele kõige kahjulikum, suurendades nii ainevahetus- kui ka südameprobleemide riski.

Kui võitled otseselt põikpäise kõhurasva vastu, võib just glütsiin aidata kaalu kaotada ja samuti haiguste riski vähendada, mis mõjutavad enamasti just neid, kes kannatavad ülekaalu käes.

Parim trenn

Higistamine kas kardio- või jõutreeninguga suurendab kehas kasvuhormooni tootmist, mis omakorda ergutab keha ka rohkem kollageeni tootma.

Kuigi enamik treeningviisid panevad selle protsessi tööle, selgub hiljutistest uuringutest, et just jõu- ja intervalltreening on kõige efektiivsemad.

Kui neid kaht kombineerid, on tulemused tõenäoliselt suurimad, kuid ära unusta ka teistsuguste treeningute võlu. Ka jooga mõjub nahale värskendavalt ja noorendavalt, kuna see vähendab stressitaset — tõeline kollageeni vaenlane.

Nimelt ergutavad erinevad joogapoosid vereringet, aidates sellel ka nahka noore ja värskena hoida. Uuringud on ka leidnud, et joogat harrastades tõuseb kehas võimsa antioksüdandi glutatiooni tase, mida tuntakse ka kui keha kõige olulisemat antioksüdanti. Nimelt parandab see rakkude DNA-le vabade radikaalide poolt põhjustatud kahju. Harrasta joogat lisaks oma tavapärasele treeningule vähemalt kord nädalas ning tunned selle kasu sõna otseses mõttes omal nahal.

Allikas: Daily Mail UK