Mul ei ole aega või ma ei viitsi?

“Mul ei ole aega” on üks enamlevinumaid vabandusi, millele inimesed apelleerivad, kui teha juttu tervislikust toitumisest. Kuigi meie elutempod on tõesti meeletud, ei tasu ära unustada, et meil kõigil on päevas vaid 24 tundi. Ole sa tavaline inimene või maailmakuulus staar. Aga siiski osad jõuavad ja saavad, teised otsivad pigem vabandusi.

Kõigepealt soovitab Heikki teha oma ajakasutusele üks korralik audit. “Vaata reaalselt, kuhu sinu aeg kaob. Kas sul on päriselt kiire või vaatad õhtuti neli tundi kivistunud näoga telekat,” soovitab Heikki ja lisab, et tihti on need vabandused tingitud siiski otsustamatusest ning kohati ka laiskusest.

Ebatervislik toitumine ja passiivne eluviis ainult süvendab seda kõike. Oluline on ülesse leida oma sisemine motivatsioon ning näha vajadust muutusteks, sest kehaline passiivsus on samasugune haiguste tekke riskifaktor nagu suitsetamine ja rasvumine.

Ebapiisav liikumine põhjustab üle maailma rohkem kui viis miljonit surma aastas. Põhjuseid, miks ennast liigutada, on palju. “Regulaarsel liikumise harrastamisel võib langeda paljude haiguste risk. 35% võrra langeb risk haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse, 50% võrra väheneb risk haigestuda 2. tüüpi diabeeti ning kuni 30% langeb risk varakult surra,“ teab Heikki.

Toimivad to-do listid

Kui sinu graafik on tõesti tihe, planeeri treeningud juba oma nädalakavasse sisse. Kui jääd lootma mõnel päeval tekkivale sobivale ajaaugule, on tõenäosus treeningutele jõuda imeväike. Veel parem — tekita treeningutest enda jaoks rutiin.

Heikki sõnul annavad treeningud meeletult lisaenergiat. “Juba pooletunnine jooksmine parandab töövõimet ja teeb sind lihtsalt rõõmsamaks.”

Muretsemise asemel rõõmusta

Palju on kinni ka mõtlemises. “Kui sisendad endale pidevalt negatiivseid “ma ei jõua” stiilis mõtteid, siis täpselt nii lähebki. Sa ei hakkagi kunagi aega leidma. Kui aga oled optimistlik ning mõtled positiivselt seni saavutatu peale, tunned ennast kohe palju paremini. Tähista seda hetke. Võta hetkeks aeg maha — joo tassike mõnusat teed või hinga õues värsket õhku. Asjad loksuvad iseenesest paika ja järgnevad toimetused lähevad ladusamalt,” soovitab Heikki.

Igapäevane aktiivsus

Kui sa pole mitu päeva trenni jõudnud, siis on abi lihtsalt oma aktiivsuse tõstmisest. “Käi rohkem jala, kasuta treppe, mine õhtul jala poodi,” loetleb Heikki erinevaid võimalusi oma aktiivsuse tõstmiseks. “Su keha tänab sind igasuguse liigutamise eest.”

Toit mitmeks korraks

Tervisliku toitumisega pidavat asi olema Heikki sõnul veelgi lihtsam kui treeningutega. “See nõuab vaid õige pisut ette planeerimist. Mõtle päeva või nädala lõikes oma toidukorrad läbi. Ja kindlasti tasub teha suurem kogus toitu korraga valmis ning süüa seda mitmel toidukorral. Näiteks õhtusöögist ülejäänud kogus võta järgmise päeva lõunaks kaasa,” soovitab Heikki.

“Nii pole vaja ka raisata aega väljas söömise peale. Võimalik, et selle kokkuhoitud ajaga jõuab teha isegi kiire treeningu,” lisas Heikki.

Õige toit aitab aega kokku hoida

Tervislik toitumine aitab tegelikult igal sammul aega kokku hoida. Hetkega kaob ära vajadus pidevalt mõelda toidust, sest tervislik toit täidab kõhtu pikaks ajaks. Kui kõht on täis, ei pea ka uue ampsu leidmiseks aega kulutama. “Tervislik toitumine ei ole seotud vaid kaalu langetamisega, sellest sõltub otseselt elu kvaliteet,” mainib Heikki. “Lisaks teeb ebatervislik toit meid loiuks ning väsinuks. Kõik see mõjub hävitavalt töövõimele ning produktiivsusele,” paneb Heikki kõigile südamele.

“Sööme peame me kõik ju niikuinii, teeme siis seda parem tervislikult,” ütleb Heikki lõpetuseks.

Allikas: Fitlap blogi