Kui oled tänases maailmas teismeline, on väga tõenäoline, et oled seda näinud või isegi sellise pildi üles laadinud. Vahel peidetakse ära ainult üks silm või mõni muu piirkond, näiteks vistrik teismelise põsel. Mõnel juhul soditakse ära isegi osa oma kehast, dekoltee, reied või käsi katvad karvakesed.

Kuigi seda kommet pole kõigil teismelistel, esineb seda murettekitavalt tihti ning just viimastel aastatel. Twitteris säutsuvad aga kriitilisema meelega noored ja kutsuvad oma eakaaslasi korrale: “Ma ei mõista inimesi, kes lisavad Instagrami foto ja sodivad sellelt oma enda näo ära ???” - sisu ühelt 2015. aastal tehtud säutsult, mida on jaganud 16 teist Twitteri kasutajat ja millele on vajutanud “meeldib” nuppu 30 inimest. 33 inimesele meeldib ka selle aasta jaanuaris tehtud säuts, mille sisu on suures osas sama nagu eelmiselgi. See näitab ehedalt, et probleem on olnud olemas juba aastaid.

Staarid mures

Nüüd on seda märganud ka paljud tuntud inimesed. Näiteks tõsielusarja “Love Island” näitlejanna Dani Dyer tõi oma Instagrami Story’des esile, et “noored lapsed” kipuvad sodima ära oma nägusid fotodelt, mis nad on koos temaga teinud. “See paneb mind muretsema, et nad ei tunne, et on piisavalt ilusad, et näidata fotol oma kauneid nägusid!” kirjutas ta. “Lõpetage oma nägude sodimised, ma tahan näha kõiki neid ilusaid nägusid.”

See olukord on aga täiesti loogiline, sest võimalus oma lemmiku staariga ühele pidile saada, juhtub suure tõenäosusega vaid korra elus ja võimalik, et olid sel hetkel natukene liiga rõõmus, et kaamera ees poseerida. Seetõttu võib juhtuda, et sinu jaoks ei tundu su nägu sel pildil piisavalt ilus, aga samas tahad tõestada, et kohtasid Dani Dyerit, mistõttu võtadki appi joonistusfunktsiooni? Aga noortel pole selline komme ainult eriliste olukordade puhul — nad sodivad oma näod ära ka peegliselfidel, keskkooli lõpupeo piltidel ja poseeritud fotodel, kus nad viibivad koos sõpradega. Miks?

Keha meeldib, nägu mitte

“Mina sodin oma näo fotodel ära, sest mulle meeldib sellel mu keha, aga mitte nägu või kui mulle meeldib foto taust ja see sobib mu pildivoogu,” selgitas 16aastane Sophia. Ta alustas sellise sodimisega mõned aastad tagasi, sest nägi, et ka ta sõbrad teevad seda. See on Sophia ja ta sõprade jaoks nii tavapärane tegemus, et nad ei keskendugi enam sellele väga. “Minu arust on see normaalne ja mulle meeldib seda pilti vaadata olenemata sellest, kas ma näen nägu või mitte,” lisas ta.

Noored on harjunud jagama oma tegevusi läbi sotsiaalmeedia, olenemata sellest, millised ebakindlused neil on. “Ma olen kasutanud sodimise lahendust paar korda, kui olen tahtnud näidata, et mind on kutsutud mõnele peole või üritusele, aga minust ei olnud ühtegi pilti, kus mu nägu oli ilus,” avaldas Sophia. Kõik inimesed, keda ta teab, ei sodi oma nägusid fotodel ära, vaid seda teevad tema sõnul vaid inimesed, kes on ebakindlamad. Oma enda mina-pildi kohta ütleb ta: “See muutub üsna tihti. Mõni päev ärkan üles enesekindlana, teistel mitte.”

Muretsemiseks põhjust ei ole

Noortele spetsialiseerunud kliiniline psühholoog Mark Smyth tõdeb, et tegelikult ei tasuks selle pärast liiga palju muretseda. Probleemiga peaks rohkem tegelema hakkama siis, kui teismelised hakkavad katma ära peegleid, vältima peegeldusi, kandma kottis riideid ega suhtle enam teiste inimestega. Tema sõnul on sodimine lihtsalt kombinatsioon teismeeas soovist olla "lahe" ja populaarsest sotsiaalmeediast.

“Soov olla tahetud ja teistele meeldida ei ole noorte seas mingi uus fenomen, vaid tüüpiline arenguetapp, aga reeglid on lihtsalt muutunud,” kinnitas Smyth, lisades, et täpselt nagu paljud teised, tunnevad ka teismelised, et fotode populaarsus sotsiaalmeedias peegeldab ka nende väärtust.

Iseenda suurimad kriitikud

“Nüüd, kui ma olen pisut vanemaks saanud, ei sodi ma oma nägu enam ära ega kasuta emotikone, et enda välimust peita, aga vahel peidan ära mõned iluvead, näidates fotol vaid poolt oma näost,” tunnistab 19aastane Morgan. Täna on tema sõnul loogilisem peita oma “vigu” filtrite, mitte sodimise või emotikonide abil, mida ta kasutas keskkooli minnes.

19aastane Amelia tunnistab, et on sodinud oma pilte umbes seitse aastat jutti. Täpselt nagu Sophia ja Morgan ei näe ka Amelia, et tegemist oleks ebanormaalse tegevusega. Samas tunnistab ta, et teda kurvastab, kui ta näeb, kui ebakindlad ta sõbrad on. “Kui näen, et teised inimesed seda teavad, siis see paneb mind muretsema, sest ma tean, et nad on ebakindlad ega näe, kui ilusad nad tegelikult on,” selgitab tüdruk. “Mul on palju kergem olla enda vastu kriitiline, aga teiste inimeste ilu näen ma palju kergemini. Ma usun kindlalt, et inimesed on iseenda suurimad kriitikud.”

Allikas: Refinery29