9. "Kiired ja vihased 2" ("2 Fast 2 Furious", 2003)

Rotten Tomatoes: 36%, IMDb: 5.9

Kaks aastat pärast esimest osa linastunud seeria teine osa pole otseselt halb, aga kõikide teistega võrreldes on sellel kõige nõrgem stsenaarium ja lavastus. Jah, filmis on väga palju ilusaid autosid (Skyline GT-R, Mitsubishi Eclipse Spyder) ja suurem osa filmist on Paul Walkeri kanda ning ta saab ülesandega kenasti hakkama, kuid Vin Dieseli puudumine ning igasuguse tõsiseltvõetavuse kadumine andis seeriale nii tugeva põntsu, et tekkis lausa oht, et selle osaga saabki kõik läbi.

Millest lugu on? Esimese osa sündmuste järel politseist vallandatud detektiiv Brian O’Conner (Paul Walker) teenib elatist illegaalsete võidusõitudega, kuid lõpuks jääb ta vahele ning talle antakse valik: kas minna vangi või töötada Miamis salaagendina, et sealne narkoärikas Carter Verone (Cole Hauser) maha võtta. Talle on abiks topeltagent Monica Clemente (Eva Mendes) ja hiljuti vanglast vabanenud lapsepõlvesõber Roman Pearce (Tyrese Gibson).

8. "Kiired ja vihased: Tokyo Drift" ("The Fast and the Furious: Tokyo Drift", 2006)

Rotten Tomatoes: 37%, IMDb: 6.0

Seeria kolmanda osa lugu on nõrk, kuid driftimise stseenid on kõik suurepärased ja seda tänu režissöör Justin Linile, kes vastutas "Kiirete ja vihaste" seeriale uue elu andmise eest. Lin tegi ka neljanda, viienda ja kuuenda osa ning viiendat peetakse sageli seeria parimaks filmiks. Lini režissöörimeisterlikkus kasvas iga osaga ning kui 3,4,5 ja 6 järjest vaadata, siis annab see võimaluse jälgida ühe režissööri arengut. Lin lavastab ka seeria üheksanda osa. Vahepealsed osad (7 ja 8) lavastasid James Wan ja F. Gary Gray.

Millest lugu on? Sean Boswell (Lucas Black) saadetakse ebaseaduslike tänavavõidusõitudel osalemise tõttu elama isa juurde Tokyosse. Jaapanis on tänavasõidud aga hoopis teistsugused ning Sean ei suuda sellest kõrvale jääda. Sean asub võitlusse kohaliku drifti kuningaga ning sukeldub sealsesse kuritegelikku maailma.

7. "Kiired ja vihased: Uus mudel" ("Fast & Furious", 2009)

Rotten Tomatoes: 28%, IMDb: 6.6

Seeria neljas osa toob tagasi Vin Dieseli ja Paul Walkeri, kes olid viimati koos esimeses osas. Teises oli ainult Walker, kolmandas polnud kumbagi, kuigi Diesel tegi kolmanda osa lõpus fännide rõõmuks Universali filmistuudio palvel väga väikse rolli. Diesel tegi seda kusjuures ainult sellepärast, et saada filmistuudiolt vastutasuks rahalise tasu asemel Riddicku tegelaskuju ("Pitch Black", "The Chronicles of Riddick", "Riddick") õigused.

Neljas osa algab tugevalt, kuid ebahuvitavalt lavastatud võidusõidud ja koledad digitaalsed tunnelid filmi finaalis ei luba seda paremusjärjestuses kõrgemale tõsta. Samas on tegu filmiga, mis teeb Brianist ja Domist sõbrad, keda hiljem palavalt armastama õppisime.

Millest lugu on? Kui kuritegu toob nad tagasi kodusesse Los Angelesse, lööb põgenik Dominic Toretto (Vin Diesel) ja agent Brian O’Conneri (Paul Walker) vahel lõkkele vana vihavaen. Ent seistes vastamisi ühise vaenlasega, peavad Dom ja Brian leidma võimaluse teineteist kuidagi usaldada, et väljuda väljapääsmatuna tunduvast olukorrast võitjatena.

6. "Kiired ja vihased 8" ("Fast & Furious 8", 2017)

Rotten Tomatoes: 64%, IMDb: 7.4

Kaheksas osa oli esimene peale "Tokyo Drifti", kus ei löö kaasa traagiliselt meie hulgast lahkunud Paul Walker.

"Kiired ja vihased 8" suurim miinus tuleneb režissööri vahetusest. Justin Lini filmid (3,4,5,6) olid head, sest ta oli nende tegelastega aastaid koos kasvanud, kuid seitsmenda osaga suurepäraselt hakkama saanud James Wan vahetati välja ja kaheksanda osa rooli haaras parimale originaalstsenaarimi Oscarile kandideerinud "Straight Out of Comptoni" režissöör F. Gary Gray, kes suudab pakkuda küll seninägematuid märulistseene, kuid kaduma on läinud karakteritele keskenduvad vaiksed hetked, neile hingamisruumi pakkuvad humoorikad olukorrad ja tegelastevahelisi suhteid arendavad draamastseenid.

Kõik toimub korraga väga kiiresti, sündmused on kuhjatud üksteise otsa ning draama on asendatud ootamatult vägivaldsete stseenidega, mis tagavad küll emotsionaalse reaktsiooni, kuid jäävad ühekordseks ja ennastkordavaks. Sarnaselt viimasele neljale osale on ka kaheksanda filmi keskne teema perekond - seekord on Dom (Vin Diesel) see, kes oma perekonnale selja pöörab ja ülejäänud pereliikmed peavad ta heade poolele tagasi tooma.

See pööre on väga sobilik arvestades, et Paul Walker enam seeriasse ei naase ja Diesel oli sellest ootamatust löögist pikka aega rivist väljas. Vin Diesel on tõeline filmistaar ning Dwayne Johnson on suurepärane nö. Briani asemik - ilma nendeta poleks uus osa pooltki nii huvitav, mida ei saa öelda enam sisu kohta, sest kui varem keskenduti üksteise päästmisele, siis nüüd on ette võetud kõige ebahuvitavam lahendus - maailma päästmine. Kahjuks meenutab kaheksas osa natuke mõnda viletsat "Võimatu missiooni" või Bondi-filmi.

Millest lugu on? Maailma ühe armastatuima filmiseeria kiired ja vihased kangelased jätkavad oma pöörast teekonda nüüd juba 8. peatükis. Nüüd, kus Dom ja Letty on mesinädalatel, Brian ja Mia erru läinud ning ka ülejäänud tiim vabakäigul, paistab globaalse haardega superbande argielu juba üpriski normaalset elu meenutavat. Ühtäkki ilmub pilti aga müstiline naine, kes võrgutab Domi oma kuritegelikku maailma, millest mees kuidagi välja ei saa. Reetnud endale kõige lähedasemad ja kallimad inimesed on Dom silmitsi oma elu raskeimate katsumustega.

Kuuba rannikult üle New Yorgi tänavate kuni Barentsi mere jääväljadeni kulgeb lahutamatutest sõpradest eliitüksuse järeleandmatu amokk, et tuua tagasi mees, kes nad kunagi perekonnaks liitis ja tabada anarhist, kel võime külvata ülemaailmset kaost.

5. "Kiired ja vihased" ("The Fast and the Furious", 2001)

Rotten Tomatoes: 53%, IMDb: 6.7

Omal ajal Kathryn Bigelow klassikalise filmi "Point Break" (1991) armetuks uusversiooniks nimetatud "Kiired ja vihased" pani alguse seeriale, mille edu ei suutnud ka kõige optimistlikum produtsent ette ennustada.

"Reamees Ryani päästmise" väikse rolli, "The Iron Gianti" nimitegelase hääle ja "Kottpimeda" ("Pitch Black") Riddicku tegelaskuju abil tuntust kogunud Vin Diesel polnud "Kiirete ja vihaste" Domi rolli jaoks esimene valik, kuid pärast esmase valiku Timothy Olyphanti keeldumist pöörduti Dieseli poole ja ülejäänu on nüüdseks ajalugu.

Esimene osa on uute osadega võrreldes nagu vaoshoitud indie-film: siin pole palju tulistamist ega füüsikaseaduseid eiravaid trikke autode, tankide ja allveelaevadega, aga on Domi ja Briani suure suhte algus. Esimene on aus väike film, mis on testosterooni nii täis, et energia jõuab otse ka vaatajani.

Millest lugu on? Eriagent Brian O'Conner (Paul Walker) siseneb illegaalsete tänavasõitude maailma, et välja selgitada, kes röövib tehnikat vedavaid kaubaautosid. Seal sõbruneb ta kohaliku "valitseja" Dominic Torettoga (Vin Diesel). Briani elu muutub koheselt keeruliseks, sest temas kasvab austus Domi vastu ja armastus Domi õe Mia (Jordana Brewster) vastu.

4. "Kiired ja vihased 6" ("Fast & Furious 6", 2013)

Rotten Tomatoes: 69%, IMDb: 7.1

Kuues osa lõppeb eepilise lahinguga maanteel ja lennuväljal ning need kaks episoodi on ilmselt ka kõige meeldejäävamad osised filmis. Kuuendal osal oli keeruline ülesanne ületada viienda meisterlikkust, aga sai sellega peaaegu hakkama, pakkudes taaskord uusi lahendusi ja Domi perekonda proovile panevat draamat Letty (Michelle Rodriguez) pildile tagasi toomise näol.

Millest lugu on? Pärast seda kui Dom (Diesel) ja Brian (Walker) eelmises osas Rio operatsiooniga kurikaelte impeeriumi kukutasid ja oma tiimile 100 miljonit taala teenisid, on meeskond mööda maailma laiali valgunud. Olukord, kus nad end pidevalt varjama peavad ega saa koju tagasi pöörduda, pole neid aga just kuigi õnnelikuks teinud.

Samal ajal on Hobbs (Johnson) läbi 12 riigi tapvalt osavate maantee-palgasõdurite organisatsiooni taga ajanud. Selgub muide, et jahitavate juhi (Evans) parem käsi on Domi endine armastus ja vahepeal "surma" saanud Letty (Rodriguez). Ainus viis kriminaalid peatada on nad tänavail alistada ja seda muidugi neljal suitseval rattal. Hobbs teeb Domile ettepaneku eliit-tiim Londoni lahinguks taas kokku kutsuda, pakkudes vastutasuks kogu kambale armu andmist, nii et need saaksid kodudesse perede juurde naasta.

3. "Kiired ja vihased: Hobbs ja Shaw" ("Fast & Furious: Hobbs & Shaw")

Rotten Tomatoes: 66%, IMDb: 7.1

"Hobbs ja Shaw" ei võta end pooltki nii tõsiselt kui "Kiired ja vihased 8", kuid on veelgi uskumatum ning muidugi peavad peategelased päästma ka maailma. Kui kaheksandas osas mõjus maailma päästmine tobedalt ja trikid juba liiga kaugel reaalsusest, siis seeria esimene kõrvallugu tabab täpselt selle õige tasakaalu märuli, humoori ja suurejoonelise kaose vahel. Suurt osa mängib ka tõsis asi, et Jason Stathami ja Dwayne Johnsoni vahel on tuntav ekraanikeemia, mis tõestas, et "Kiired ja vihased" film ei vaja Vin Dieselit ja Paul Walkerit, et olla samas vaimus loodud suurepärane meelelahutus.

Millest lugu on? Sellest ajast saati, kui hiiglasekasvu musklimägi Hobbs, Ameerika diplomaatilise julgeolekuteenistuse lojaalne agent, ning väike vibalik Shaw, Briti armee endine eliitsõdur, "Kiirete ja vihaste" seitsmendas osas kohtusid, on mehed kostitanud teineteist vaid roppude sõnade ja teravate löökidega. Rivaalitsevad kiilaspead saavad taas kokku, kui välja ilmub küber-geneetiliselt täiustatud anarhist Brixton (Idris Elba).

Superpahalase eesmärk on omandada kontroll inimkonnale saatusliku bioloogilise relva üle, mida varjab ülivõimekas MI6 agent Hattie Shaw (Vanessa Kirby). Olukorda sekkuvad USA ja Suur-Britannia salateenistused ning Hobbs ja Shaw pannakse koos Brixtoni juhtumit klaarima. Missioonile lisab aga õli tulle asjaolu, et surmaviirust varjav MI6 salaagent on juhtumisi Deckardi pisiõde.

2. "Kiired ja vihased 5" ("Fast Five", 2011)

Rotten Tomatoes: 77%, IMDb: 7.3

Dwayne Johnson tuli nägi ja võitis ning andis puhtalt oma kohalolekuga seeriale uue energia. Kui neljas osa jättis kibeda maitse suhu, siis viies tegi kõikidele senistele osadele silmad ette. Nii peabki seeriat elustama, nii peabki märulit lavastama ja nii peabki oma niši esindavatelt suurepärastelt näitlejatelt maksimumi välja pigistama. Uskumatud märulistseenid Rio favelade katustel ning veelgi uskumatum episood kahe autoga, mis veavad 10 tonnist seifi läbi linna, ei jää frantsiisi tipust kaugele. "Kiired ja vihased 5" tähistab ka hetke, mil stuudio otsustas illegaalsed võidusõidud selja taha jätta ning siduda autod näiteks suurejooneliste röövide ja palju muuga.

Millest lugu on? Alates ajast, kui Brian O'Conner (Paul Walker) ja Mia (Jordana Brewster) tüdruku venna Dominic Toretto (Vin Diesel) vangistusest vabastasid, on nad põgenenud üle mitme riigipiiri, et pääseda võimude käest. Nüüd on nad aetud nurka Rio de Janeiros, kus peavad ette võtma veel ühe tööotsa, et lunastada oma vabadus. Nad panevad tippautojuhtidest kokku seninägematu meeskonna, mille liikmete ühiseks vaenlaseks on nende surma sooviv räpane ärimees.

Ent see pole ainus, kes neil kannul on.Karm föderaalagent Luke Hobbs (Dwayne Johnson) tabab alati märki. Kui ta saab ülesande püüda kinni Dom ja Brian, alustab ta oma löögirühmaga laiaulatuslikku rünnakut. Ent kui tema mehed läbi Brasiilia kihutavad, saab Hobbs aegamööda aru, et headel ja pahadel poistel ei ole sealkandis kuigi kerge vahet teha.

1. "Kiired ja vihased 7" ("Fast & Furious 7", 2015)

Rotten Tomatoes: 79%, IMDb: 7.2

Paul Walkeri viimane "Kiirete ja vihaste" film on ühtlasi ka seeria parim. James Wan ("Kurja kutsumine", "Kurja kutsumine 2", "Aquaman") teadis väga hästi, mida teha, kui võttis seeria veteranilt Justin Linilt ohjad üle. Veelgi üllatavam oli tema ja produtsentide oskus tegeleda ootamatustega, milleks oli muidugi Paul Walkeri surm.

Lennukitest välja loobitavad autod, pilvelõhkujate vahel hüppav Lykan Hypersport ning pöörane finaal Los Angeleses võivad olla küll meeldejäävad kohad, kuid parimad stseenid tulenevad siiski karakteritest ja nende omavahelistest suhetest. See on film, mis rõhub nii tugevalt Domi armastatud perekonnale, et isegi kõige uskumatum trikk pakub pinget, sest nende keskel on tegelased, kellest hoolime.

Millest lugu on? Domi (Vin Diesel) ja Briani (Paul Walker) komando on USAsse tagasi pöördunud ning üritab kohaneda seaduskuuleka ja rahuliku elustiiliga, mis mõjub kohati lausa koomiliselt. Seda rahu on otsustanud rikkuda aga eelmises peatükis mättasse löödud pahalase Owen Shaw’ (Luke Evans) vend Deckard, keda kehastab üliveenvalt sarja uustulnuk Jason Statham.

See külmavereline eks-eriüksuslasest monstrum on asunud oma venna eest kätte maksma, alustades Hani (Sung Kang) kõrvaldamisest Tokyos ning üritades sama ka Hobbsiga (Dwayne Johnson). Et Deckard Shaw’d tabada, pöördub Dom kõrgetasemelise valitsusagendi (Kurt Russell) poole ning teeb mõlemale kasuliku diili. Algab globaalne jaht ning seekord pannakse rehvid suitsema nii Abu Dhabis, Los Angeleses, Tokyos kui ka Aserbaidžaanis.