Mõnikord tulevad valel ajal valed sõnad iseenesest. Kuid mida öelda, kui kellelgi on valus ja raske ning sa sooviksid tema jaoks olemas olla, aga ei tea päris hästi, kuidas? Need laused aitavad haiget saanud inimesel ennast paremini tunda. Need aitavad tal aru saada, et sa mõistad teda või vähemalt proovid kogu hingest seda teha.

Sellistel hetkedel ei sobi mitte mingil juhul lause: “Ma tean, kuidas sa ennast tunned.” See annab abivajajale märku, et tema probleem on sinu jaoks tühine. Sa ei saa ju täpselt teada, kuidas ta ennast tunneb. See lihtsalt ei ole võimalik. Sellepärast ei ole selle lause kasutamine vajalik, see muudab õnnetu inimese veelgi kurvemaks.

Olenevalt situatsioonist, on üks nendest neljast lausest palju parem.

1. “Ma näen, et see on sinu jaoks väga raske.”

2. “Ma saan aru, et see katsumus on praegu sinu jaoks väga keeruline.”

3. “Sinu valu on ilmne, ma olen sinu jaoks olemas.”

4. “See kõlab väga kurvalt ja ärritavalt.”

Üks tegur on nendel lausetel ühine — need peegeldavad abivajaja tundeid talle tagasi. Tunnete peegeldamine on väga oluline, paljud vanemad teevad seda näiteks oma lastega juba pisikesest peale. Niimoodi saab inimene ennast analüüsida ja ta ei tunne, et teine inimene proovib tema probleemi olulisust vähendada. Neid lauseid kasutades tundud sa empaatiline.

Allikas: Well Good