Milliseid maske me kanname, et oma tõelist nägu varjata?

Mis need maskid siis sellised on? Need on kopeeritud strateegiad — võtted, mida kasutame, et igapäevases suhtlemises rasketes olukordades hakkama saada. Need kaitsevad meid, samas võivad häirida suhteid kõige lähedasemate inimestega. Teadvustanud endale, millist kaitset oleme harjunud kasutama, võime alustada tervenemist mineviku haavadest ja nautida tõelist lähedust armsatega.

Kopeeritud strateegiad ehk maskid on aga sama mitmekesised nagu ka meie isiksused.

Allpool on toodud 9 tüüpilisemat maski.

1. Lahe ja kõigutamatu

Väliselt annab see inimene mõista, et ta jääb rahulikuks igas olukorras. Hoides end konfliktide ajal või kaose keskel laineharjal, vaatab ta meie peale tiibeti munga enesevalitsusega.

Ent tema pudelisse korgitud emotsioonid viivad ta varem või hiljem närvivapustuse äärele. Või surub ta periooditi klapile ja laseb auru välja, kui keegi ei näe.

Rahulik ja kõigutamatu ülemus võib äkki käratada toidupoe müüja peale või saata põrmustava kirja alluvale, kes tegi tähtsusetu vea. Ometi pole vaja ärrituda — ta kontrollib ka sellel juhul olukorda ja teab, kellega võib nii käituda.

2. Humorist

Huumor on hiilgav kaitsemehhanism. Kui sa naerad, tähendab, et enam ei nuta. Kuigi vahel paistab naer väheke nutu moodi välja.

Huumor võib takistada liigset lähenemist ega lase teada saada, mis inimese hinges tegelikult toimub.

Humorist teeb nalja selleks, et vestlus ei oleks liiga sügav ja reaalne, et vältida diskussioone ja arvamuste vahetamist. Võimetu partnerit lõpuni ära kuulama, tõmbab ta ette humoristi maski ja sulgeb naljatades teema. Nii eemaldub ta konfliktist, ent ei lahenda probleemi. Harjunud igal võimalusel naljatama, ei lase humorist kedagi endale liiga lähedale ning jääb omal moel üksikuks.

3. Igavene eesrindlane

Mõningad inimesed saavad eesrindlasteks mitte armastusest heade hinnete ja teadmiste vastu. Nende jaoks on see kaitsemehhanism.

Kui kõik on õigesti tehtud, siis ei lenda nende maailm tükkideks. Loomulikult on eesrindlase elus meeldivaid hetki. Ta saab minutikese au ja kiitust, ent tema kaaslaseks jääb alatiseks ärevus — eesrindlase maski teine pool.

Edasises elus ja ka suhetes on igavese eesrindlase kaaslaseks pidev hirm vigade ees.

4. Kannataja-päästja

Paljudele tuttavad inimesed, kes päästavad üksinda ja ennastsalgavalt maailma ning ohverdavad end lähedaste heaks. Ühelt poolt on nad võimelised ühendama perekondi oma kaastundega, teisalt võivad ilma jääda nendest, kes neid armastavad, kuna jutustavad väsimatult oma ohverdustest. Nad teevad head ning kohemaid teevad sellest ka draama.

Kannataja-päästja üritab haarata oma kohta maailmas ja usub, et saab sellega hakkama, ent seda vaid siis, kui mängib kellegi elus kõige tähtsamat rolli. See aga tekitab inimestes tema kõrval viibides halba enesetunnet ning suhted ei kujune just kõige paremateks.

5. Kontrollifriik

Ta peab olema kindel, et kõik on omal kohal, kõikidel vihikutel on ümbrispaberid ja kõik pliiatsid on teritatud.

Ehtsa kanaemana ei lase ta kedagi oma nägemisväljast minema ning tunneb vastutust kõikide eest, kes koos temaga on. Seda isegi siis, kui nad seda ei soovi. Kontrollides kõike ja kõiki, saab selline inimene sel moel hakkama oma põhiliste hirmudega — teadmatuse ja ebakindlusega.

Kas tahad teada, kes kannab kontrollifriigi maski? Ta ilmutab ennast ise niipea, kui midagi ei lähe nii, nagu tema on kavandanud.

6. Enesehävitaja

Inimene, kes kannatab kroonilise ebakindluse tõttu ning sisendab seda tahtmatult ka teistele.
Ta alandab ennast nii, nagu seda ei tee mitte keegi teine. Ta usub, võibolla aleteadvuslikult, et just nii päästab ta end hädadest ja pettumustest. Ta väldib igasugust riski ning ka igasuguseid suhteid.

7. „Väga meeldiv inimene“

Teiste heakskiidu nimel on ta kõigeks valmis. Kui sinu tutvusringkonnas on inimene, kes pidevalt sõpradelt ja ekspertidelt nõu küsib, siis see ongi see „väga meeldiv inimene“.

Tema vaated ja väärtushinnangud vahelduvad sageli üheainsa päeva jooksul sõltuvalt olukorrast. Seda seetõttu, et tema ettekujutus endast koosneb täielikult teiste inimeste arvamusest. Ilma nendeta on ta lihtsalt ennast kaotamas.

8. Vaikija

Seda maski kandev inimene kardab lausa paaniliselt vigu ja eemaletõukamist, Ta parem kannatab üksindust, kui riskib teha seda, mis võibolla mõnele ei meeldi. Ta vaikib või räägib vähe, kuna kardab, et ütleb midagi valesti.

Nii, nagu ka perfektsionist, arvab vaikija maski kandev inimene, et kõik, mis siin maailmas tehakse või öeldakse peab olema täiuslik. Kuigi seesama maailm tõestab pidevalt hoopis vastupidist.

9. Igavene peoloom

Tal on väga palju sõpru, tema kalender on pilgeni täis kutsetest kõikvõimalikele üritustele. Võimalik, et tal puudub elumõte, võimalik, et ta käitub just nii, sest soovib, et tal ei jätkuks aega selle üle järele mõelda.

Aga äkki on kõik hoopis lihtne ja tema ainuke anne ongi pidada seltskondlikke vestlusi?

Allikas: psychcentral.com