Venemaa kommunistlik partei nõuab HBO kõrgelt hinnatud seriaali "Tšernobõl" ("Chernobyl") Venemaa telekanalitest eemaldamist, sest nende hinnangul on see jälk ideoloogiline tööriist, millega üritatakse Nõukogude Liidu valitsust demoniseerida, kirjutab The Wrap.

Partei tahab, et järelvalveorgan Roskomnadzor lõpetaks "Tšernobõli" eetrisse lubamise, kuigi seriaal on juba Venemaal linastunud ja osutus seal ka väga populaarseks.

Venemaa Kommunistliku Partei liige Sergei Malinkovitš leiab, et HBO seriaal muudab reaalse tragöödia ideoloogilise manipulatsiooni tööriistaks ning see on loodud Nõukogude valitsuse ja rahva halvustamiseks ja demoniseerimiseks.

Malinkovitš lisab, et seriaal kujutab 1986. aasta sündmusi küll realistlikult, aga tema hinnangul on seriaali nägemus kangelaste tegudest, tegelaste suhetest institutsioonidega ja Nõukogude ühiskonnast täielik vale.

Venemaa Kommunistlik Partei kavatseb kohtusse kaevata ka seriaali looja Craig Mazini, produtsendid ja teised stsenaristid, sest nende väitel läheb seriaal vastuollu Venemaa Föderatsiooni kriminaalkoodeksi artikliga 129, mis puudutab teadlikult laimu ja valeinformatsiooni levitamist.

The Moscow Times koondas kokku vene meedia senise kajastuse "Tšernobõli" kohta ja suur osa sellest on negatiivne. Komsomolskaja Pravda (KP) arvates pole seriaal midagi muud kui vene tuumatööstuse konkurentide katse näidata neid nõrgana. Ajalehes Argumenty i Fakti nimetati seriaali karikatuurseks ja tõest kaugele triivivaks. Rossija 24 uudisteankur Stanislav Natanzon naljatles, et seriaalist olid puudu ainult karud ja akordionid.

The Moscow Timesi andmetel toodab telekanal NTV praegu oma versiooni toonastest sündmustest, aga nende seriaal on hoopis vandenõuteoorial põhinev lugu CIA agendist, kes saadeti Tšernobõli tuumajaama saboteerima. Seriaali režissöör Alexei Muradovi sõnul on olemas vandenõuteooria, mille kohaselt saatsid ameeriklased agendi Tšernobõli tuumajaama, mistõttu tehaksegi nüüd seriaal sellest, kuidas KGB üritas rahvusliku tragöödia ajal peatada Ameerika spioone.