Tallinn-Kaliningradi buss ületab ühe öö jooksul kolm piiri: Eesti-Läti, Läti-Leedu ja Leedu-Vene. Reisijatel on vaja kasutada nelja erinevat valuutat (kroonid, latid, litid ja rublad), et tasuda tualettruumide eest, osta reisi ajal võileibu või külastada piiripoode. Buss sõidab nelja riigi territooriumil. Filmi tegemise põhjuseks oli tekkinud olukorra eripära. Nõukogude ajal ei olnud sellel marsruudil piire. Pärast kolme Balti riigi ühinemist Euroopa Liiduga muutus ajalugu taas. Meie filmi buss alustab oma teekonda Eesti Euroopa Liiduga ühinemise referendumi päeval 14. septembril 2003.

“Aga buss ei ole pelgalt ruum, mis liigub läbi teise ruumi, vaid buss on lühiajaline kodu erinevate rahvaste ja erinevate sotsiaalsete kihtide esindajatele.” Laila Pakalnina

Filmi režissöör on kordumatu minimalistliku käekirjaga rahvusvaheline filmitegija, Cannes’is 1996. aastal dokumentaalfilmidega “Praam” ja “Post” FIPRESCI auhinna võitnud Laila Pakalnina (“Tamm”, “King”, “Hei, Rasma!” jt).

Filmi üks operaator oli Veneetsia filmifestivali laureaat, tänapäeva Venemaa üks tuntumaid filmioperaatoreid Ališer Hamidhožajev (“Pabersõdur”, “Anna sõda”, “Arütmia” ), kes on oma panuse eest maailma filmikunsti arengusse saanud president Putinilt Venemaa kodakondsuse. Filmi teine operaator oli stuudio Acuba Film asutaja ning mängufilmide “Tulivesi” ja “Sigade revolutsioon” operaator ja mängufilmi “Ristumine peateega” režissöör Arko Okk. Filmi helipildi lõid Saulius Urbanavicius, Olger Bernadt, Horret kuus, Mart Otsa, Martti Turunen.

Filmi “Buss” kolorist oli Greg Fisher (”Sigade revolutsioon”, “Rogue Nation”, “Bohemian Rapsody” jt). Kaameraassistent Meelis Veeremets, tegevprodutsent Kaupo Kruusiauk.

“Buss” jäädvustati Kodaki filmilindile kahe 16mm kaameraga. Filmi 35mm koopiaid hoitakse Eesti Filmiarhiivis. Pariisis esitletakse filmi 35mm filmikoopialt, Dolby Digital Surround EX formaadis. Film linastub Laila Pakalnina Pariisi retrospektiivi (3.-17.05.2019) raames.

Film “Buss” valmis tänu unikaalsele koostööle Yle Teema (Soome), DRTV (Taani), ERR (Eesti), LTV (Läti) ja LRT (Leedu) vahel. Filmi toetasid nii Elokuvasäätio kui Eesti Filmi Sihtasutus, aga ka Eesti Kultuuriministeerium. Filmi peatootja oli Acuba Film (Eesti), kaastootjad Kompānija Hargla (Läti), Era Film (Leedu), Illume (Soome).