Jätkame kogunenud mälestuste avaldamist.

Eiliki Pukk kirjutab: „Olen osalenud laulupeol kolmel korral. 1990. ja 1994. aasta üldlaulupeol ja 1993. aastal noorte laulu- ja tantsupeol. Kõik minu olulisimad mälestused on 10-, 13- ja 14-aastase lapse omad.

Mul on nendest käikudest kuhjade viisi mälupilte, kuid mitte ühtegi fotot. Ainsad füüsilised mälestusesemed on kaelakaardid ja 1990. aasta laulupeo märk.

Laulupidudel polnud tol ajal meie kooril ühtset riietust. Osadel lastel olid punasetriibulised (oletan, et Pärnu kihelkond) seelikud, teistel Häädemeeste seelikud ja valged pluusid- need, mis Uulu Rahvamaja laost võtta olid. Minul olid isiklikud rahvariided. Olin nende üle toona väga uhke.

Ehtne Kihnu kört, mille kangas sai isaga koos Manija saarelt toodud ja ema õmmeldud -tikitud pluus, mille all aluskleit ja jalas vanaema kootud pitsimustri ja tuttidega põlvikud. Peas kandsin sinna juurde Pärnu teatris isa palvel tehtud kunstrukkililledest ja karikakardest pärga.”

Oma 1990. aasta osalejakaardist saatis mälestuste kogumisele foto ka Helen Viinamäe.


250 kirgast mälestust

Teatri- ja muusikamuuseum kogus laulupeo 150. aastapäeva tähistava näituse “Minu laulupeo lugu” tarvis fotosid ja elamusi-mälestusi. Korjega laekus 229 fotot ja ning 24 mälestust. Vanim foto pärineb aastast 1923, kõige hilisemad 2017. aasta noorte peost.

Näitus “Minu laulupeo lugu” on Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis avatud 2. maist.

Maaleht tänab muuseumi ja avaldab rõõmuga kogunenud peomälestusi. Ka meie lugejad on oodatud enda või oma vanemate ja vanavanemate muljeid jagama Eesti 150 aastasest laulu- ja tantsupidude traditsioonist. Need võib saata e-postiaadressile rein.sikk@maaleht.ee või Maalehe postiaadressile: Maalehe toimetus, Narva mnt 13, 10151 Tallinn.